Home » OBAVEŠTENJA » Da li je zakonit rad policijskih službenika u tajnim misijama u inostranstvu

Da li je zakonit rad policijskih službenika u tajnim misijama u inostranstvu

Beograd, 11.10.2016. – Al Džazira Balkan (Al Jazeera Balkans) objavila je izjave aktivista ovog sindikata Milana Dumanovića i Mladena Trbovića povodom podnošenja krivične prijave protiv više lica u MUP zbog sumnje na izvršeno krivično delo.

U Ministarstvu bezbjednosti BiH za ovaj slučaj saznali su iz medija.

Ministar Dragan Mektić kaže da pripadnici stranih bezbednosnih agencija ne mogu biti na bilo kakvom zadatku na teritoriji te države bez znanja i odobrenja nadležnih domaćih službi.

“Osim prijavljenog obezbjeđenja, nismo imali nikakve druge najave, niti smo u tom momentu imali bilo kakvih saznanja da neko boravi mimo tog obezbjeđenja.”

Ministar Mehtić kaže i da će ovu temu staviti na dnevni red prilikom sledećeg susreta sa predstavnicima Vlade Srbije.

 

MUP Srbije bez odgovora

Na zahtjev za izjavu ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića o okolnostima pod kojima su pripadnici MUP-a bili na teritoriji BiH, kao i komentar na krivičnu prijavu koju su podnijeli Trbović i Dumanović, do danas nismo dobili odgovor navodi novinar  Al Džazire Edo Čelebić.

Sindikat policije Sloga  posebno zabrinjava činjenica da zaposleni u MUP nisu upoznati sa svojim pravima iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Poslodavac nije obavestio ovaj sindikat, kao ni zaposlene  na koji način bi ostvarili svoja prava po osnovu obeštećenje u slučaju bolesti ili kod eventualnih povreda na radu u stranoj državi ukoliko su se u njoj nalazili tajno i bez adekvatne službene dokumentacije i naloga za rad.

U vazi te teme očekujemo odgovore od ministra.

Do tada, kao profesionalci, očekujemo od nadležnog tužilaštva da ispita navode Trbovića i Dumanovića i postupi u skladu sa zakonom.

Sindikat policije Sloga

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content