Home » OBAVEŠTENJA » Da li je inicijativa Sindikata zdravstva uvod stvaranje policijske države?

Da li je inicijativa Sindikata zdravstva uvod stvaranje policijske države?

Beograd, 17. januar 2016. – Ukoliko bi se usvojila inicijativa Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije podneta Ministarstvu zdravlja, da zbog učestalih fizičkih napada na medicinske radnike na radnim mestima širom Srbije, u kojoj bi pripadnici MUP-a trebali da pruže fizičko obezbeđenje zdravstvenih radnika, bio bi to očiti poraz države i njenog celokupnog bezbednosnog sistema.

CapturePrema ovoj inicijativi, ukoliko bi se ona usvojila, pravo na po jednog policajca  bi sa punim pravom imali svi oni koji to zatraže, uključujući obezbeđenje svakog javnog i privatnog mesta, od kuća, stanova, autobusa, ugostiteljskih objekata, prodavnica, banaka, pa čak i TV rijaliti šou programa, gde je javno ispoljavanje agresije prema čoveku kao biću dovedeno do savršenstva.

Sindikat policije Sloga je mišljenja da bi usvajanjem i uopšte razmatranjem ovakvih inicijativa Srbija potvrdila da je sve više policijska država, a da bezbednosni sistem ne funkcioniše u onoj meri kako to građani od svje države očekuju.

Ako je država nesposobna da odgovori na uzroke narastajućeg nasilja i agresivnosti, a onda se mora postaviti i jasno pitanje makar i moralne odgovornosti onih koji je vode.

Pitanjem javne bezbednosti, lične bezbednosti i osećajem sigurnosti u kući, na ulici ili na radnom mestu se ne sme politički ili ekonomski trgovati. Ne sme se izmišljati racinonalizacija, te planirati otpuštanje zaposlenih u strukama koje su od vitalnog značaja za bezbednost ili zdravstvenu zaštitu zemlje. Imati stabilan javni red i mir i dobar osećaj bezbednosti i sugurnosti kao i dobru zdravstvenu zaštitu građana podrazumeva i imati dovoljan broj zaposleih koji su pristojno plaćeni, zadovoljni svojim poslom i visoko motivisani za rad.

Sve to mnogo košta, takve institucije ozbiljna država je u obavezi da finansira!

Umesto pružanja fizičkog obezbeđenja, predlažemo da država zdravstvenim radnicima i pacijentima poboljša određena prava koja im je reformama u zdravstvu uskratila, a to je bolji standard te povećanje broja medicinskih radnika kako bi mogli da nesmetano brinu i pruže bolju sulugu svakom pacijentu.

Kada je pružena usluga zadovoljavajuća i na nivou, neće biti nezadovoljnih pacijenata sklonih fizičkom nasilju.

Sindikat policije Sloga
P R E D S E D N I K
Dragan Žebeljan

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*