Home » OBAVEŠTENJA » Aranžman ili ultimatum?

Aranžman ili ultimatum?

Srbiju i njene građane nakon „aranžmana“ sa MMF očekuje talas otpuštanja zaposlenih, prodaja i gašenje preostalih društvenih preduzeća, stezanje kaiša i veća ekonomska neizvesnost u svakom pogledu.

Beograd, 20 novembar 2014. — Danas će u zgradi Vlade Srbije na zajedničkoj konferenciji za novinare biti predstavljen deo dogovora iz razgovora predstavnika srpske vlade sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koja je boravila u Srbiji od 4 novembra.

IMF-logo

Međunarodni monetarni fond , međunarodna finansijska organizacija

Koneferenciji će pored ministra finansija Dušana Vujovića i guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković, prisustvovati i predstavnici MMF, šef Misije za Srbiju Zuzana Murgasova i stalni predstavnik te institucije u Beogradu Daeheng Kim.

Dok Vlada Srbije nastoji da novo zaduženje široj javnosti predstavi kao nekakvu vrstu uspeha i „dobrog aranžmana“, i laiku je sada jasno da se tu radi samo o uzimanju još jednog kredita i dodatnom zaduženju već prezadužene države, a sugestije MMF oličene u savetima kao perfidno uslovljavanje Srbije u zamenu za kreditnu podršku, čija je jedina svrha očuvanje budžeta i osiguranje sredstava neophodnih za plate zaposlenih u javnom sektoru i penzije.

Ostaje nam da vidimo šta će se to javnosti danas predstaviti i u kom obimu, jer vašingtonski bankari u Beograd nisu došli da poklanjaju, već da se uvere da li je srpska vlada sposobna i namerna da vraća novi kredit koji bi im eventualno ova institucija dala.

Ministar finansija Dušan Vujović je pun optimizma i procenjuje da je sporazum sa njima gotovo siguran, dok je pesimizam kod onih čije mere tek treba da osete po svojim leđima sve veći.

Nakon odlaska MMF-a , sigurno je samo jedno, a to je da Srbiju u narednom periodu očekuje talas otpuštanja zaposlenih u javnom sektoru, prodaja i gašenje preostalih društvenih preduzeća, stezanje kaiša i veća ekonomska neizvesnost u svakom pogledu.

Informativna služba USS „Sloga“

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content