Home » OBAVEŠTENJA » Apel Vučiću radnika FOM Prokuplje
Apel Vučiću radnika FOM Prokuplje

Apel Vučiću radnika FOM Prokuplje

Prokuplje, 6. maj 2015. – Petnaest radnika Fabrike obojenih metala u Prokuplju (FOM) dobilo je opomene sa najavom otkaza, a četrdeset pet njih je odlučilo da u znak solidarnosti sami napuste fabriku ukoliko se opomene realizuju.

Nakon sponatnog okupljanja radnika 28. aprila ove godine i obustave proizvodnje u fabrici obojenih metala „FOM Prukuplje“ koja je u privatnom vlasništvu, poslovodstvo fabrike je 30. aprila petnaestorici naših radnika uručilo opomene sa najavom otkaza zbog nepoštovanja radne obaveze i radne discipline, pretežno livaca koji su odbili da liju dok ne dobiju zdravstvene knjižice. Njima je pored opomena zabranjen i ulaz u fabriku.

Zbog toga se do juče 45 radnika od ukupno 57 koliko ih je zaposleno u FOM-u izjasnilo i potpisalo da kolektivno napustimo fabriku i  preduzmemo i radikalnije mere u cilju naplate svojih neisplaćenih zarada i drugih potraživanja, ukoliko država odmah i hitno ne reaguje.

Svega nam je dosta i preko glave. Radimo svakoga dana, a ne primamo plate. Uslovi rada su nehumani, nema zaštitnih sredstava za rad, nema sistematskih pregleda, nema uplata penzijskog staža i zdravstvenog osiguranja, nema adekvatne reakcije države i njenih institucija.

Do sada nam je isplaćivan minimalac od 22 hiljade dinara, a tokom cele 2015. godine nije nam obračunata niti jedna zarada, niti smo dobili obračunski listić koji je bio glavni adut prilikom usvajanja novog zakona o radu. Tri godine nam se ne uplaćujuje radni staž, zdravstveno osiguranje godinu i po dana.

Danas mnogi od nas slave Krsnu slavu, a nemaju ni za običan dnevni obrok!

Sve ove nepravilnosti smo prijavili upravi prihoda i inspekciji, međutim i tu je poslodavac našao rešenje pa je na dolazak inspektora radi uvida u knjige poslovanja fabrike počeo da nas zaključava po pogonima i upravnoj zgradi tvrdeći da fabrika ne radi i da nema ko da ih primi. Kome više da verujemo, kome više da se obratimo i u kakvoj mi to državi živimo?

Ostaje nam još samo da uputimo apel i predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću kao trenutno najuticajnijoj ličnosti u Srbiji da hitno reaguje i naloži pokretanje svih zakonskih institucionalnih mehanizama kao bi se rešila naša agonija.

Predsednik Sindikata Sloga FOM Prokuplje

Slavoljub Popović

Radnici sve više gube osećaj da žive u pravnoj državi

Beograd, 6, maj 2015. – Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ najoštrije osuđuju ponašanje poslovodstva Fabrike obojenih metala u Prokuplju (FOM) i traže hitnu reakciju države i svih relevantnih institucija kako bi se zaštitila prava zaposlenih.

slogalogosI ranije smo upozoravali da je Zakon o radu pun nedorečenosti i da kao takav ide na ruku samo poslodavcima, posebno neodgovornim i bahatim što se i vidi na primeru naših kolega iz Prokuplja gde se njihov rad i pravo na zaradu duboko zloupotrebljava svim mogućim ucenjivačkim kapacitetima.

Poraznije od svega je činjenica da radnici sve više gube osećaj da žive u pravnoj državi, jer i pored svih prijava institucijama sistema država pokazuje nemoć da se tome suprotstavi.

Smatramo da će, ukoliko dođe do kolektivnog napuštanje fabrike to biti početak raspada pravnog sistema i poverenja u državu, a sve usled njene nemoći da zaštiti pravo zaposlenog na rad i zaradu, o čemu ćemo morati da izvestimo Međunarodnu organizaciju rada i prijatelje u Evropskom parlamentu.

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top