Home » OBAVEŠTENJA » Američki „Kuper tajers“ poslodavac u Srbiji za primer

Američki „Kuper tajers“ poslodavac u Srbiji za primer

Kruševac – Beograd, 20.05.2018. g – Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović obišao je u petak 18. maja kolege i članove sindikata u kompaniji u američkoj kompaniji “Kuper tajers“ u Kruševcu.

Veselinovića je tom prilikom zajedno sa Sašom Perovićem, predsednikom podružnice u Kuper tajersu, primio i generalni direktor Tim Giliot sa svojom saradnicom direktorkom za ljudske resurse Ivanom Nešić.

Perović, Veselinović, Nešić, Geliot

U srdačnom i otvorenom razgovoru, prvi čovek kompanije Tim Giliot je prikazao i jednu video prezentaciju o kompaniji koju predstavlja i njihovim budućim planovima o povećanju kapaciteta fabrike, izgradnji novih proizvodnih pogona i hala, radi povećanja obima proizvodnje, a tim i upošljavanju novih radnika u narednih nekoliko godina.

Veselinović se nakon prezentacije u ime sindikata kojeg predstavlja zahvalio gospodinu direktoru Timu Giliotu na prijemu i pozdravio ambiciozan plan povećanja kapaciteta fabrike i dodatnog upošljavanja radnika, istakavši da je danas u Srbiji velika retkost da inostrane firme svoj novac od profita ulažu u veću proizvodnju.

Čelnik Sloge je ujedno podsetio i na nekadašnju dobru praksu američke kompanije „USS Steel“ u kojoj je nekada radio i kao sindikalac imao dobru komunikaciju sa menadžmentom čeličane, budući da su dolazili iz uređenog društva u kome se radnici i sindikati poštuju poštuju kao ravnopravni partneri.

Nakon prijema kod direktora Veselinović je sa Perovićem obišao kompletnu fabriku i proizvodne pogone, razgovarao sa radnicima i konstatovao da se od njegove poslednje posete tokom 2014.godine fabrika bitno modernizovala i da je dosta novih sredstava uloženo u mere beznednosti i zaštite zdravlja na radu.

– Pravo je zadovoljstvo za promenu videti i obići jednu ovakvu firmu, s obzirom da u Srbiji na svakom koraku buja robovlasništvo, radnici se mobinguju i teraju da rade bez ikakvih prava za 200 evra mesečno u takozvanim “pelenaškim kompanijama”, koje pri tom od države dobijaju i ogromne subvencije, rekao je Veselinović.

Inače, pre mesec dana u ovoj kompaniji je potpisan novi kolektivni ugovor koji je odštampan i svaki radnik je dobio svoj primerak, što je veoma retka praksa u Srbiji.

Fabrika „Kuper tajers“ u Kruševcu je jedna od trinaest fabrika američke kompanije koja uspešno posluju širom sveta i bavi se proizvodnjom guma za industrijska i terenska vozila i automobile.

U Kruševcu je od januara 2012. godine kada je kupila bivšu „Trajal korporaciju“ i preuzela njenih tadašnjih 450 radnika.

Danas broji 850 radnika i svoje proizvode izvozi u 34 zemlje širom sveta.

 

Info služba

 

.

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*