Home » PRENOSIMO » SUMORNA PROGNOZA MMF-a

SUMORNA PROGNOZA MMF-a

Ukoliko Srbija ne učini ništa na fiskalnoj konsolidaciji, godinu će završiti sa budžetskim deficitom od osam odsto BDP i rastom javnog duga na preko 65 odsto BDP, procena je Misije MMF, nakon dvonedeljne posete Srbiji.

MMFPrema njihovom mišljenju, uz primenu najavljenih mera štednje moguće je navedeni projektovani deficit na sedam odsto BDP. Uz primenu predloženih mera deficit bi mogao biti manji za jedan odsto.

– Stub fiskalne konsolidacije, na srednji rok mora biti smanjenje troškova za plate u javnom sektoru i penzije – konstatuje MMF, pozdravljajući nameru da država napravi registar zaposlenih u državnih službama.

Misija procenjuje i da je ekonomska situacija u Srbiji loša. Posle blagog oporavka u 2010-2011 godini, ekonomija je opet, 2012, ušla u recesiju.

MMF smatra da NBS treba da relaksira monetarnu politiku isključivo ukoliko dođe do fiskalne konsolidacije. Finansijski sistem je, prema njihovoj proceni, ostao stabilan. Međutim, MMF primećuje da su nedavni slučajevi propasti državnih banaka ukazali na neophodnost razvoja strategije za državne banke.

Primećuju i da su kreditne aktivnosti banaka male, uprkos očitoj likvidnosti poslovnih banaka, ali i da raste broj problematičnih zajmova.

Nakon posete Beogradu, Misija Fonda zaključuje i da Srbija svoj model razvoja mora da okrene izvozu. Takođe, konstatuje se da su strukturne reforme hitno potrebne, posebno u delu, danas prevelikog i potpuno neefikasnost javnog sektora. Takođe, tvrdi se i da je poslovni ambijent Srbije ostao slab.

Misija, ipak, pozdravlja nameru Vlade da, u saradnji sa Svetskom bankom, pripremi plan privatizacije i korporatizacije javnih preduzeća. Neminovne su, kažu, i reforme na tržištu rada.

Samo tako može doči do kreiranja novih radnih mesta u privatnom sektoru. U tom smislu treba, između ostalog, redefinisati dužinu radnog veka.

BLIC

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*