Home » OBAVEŠTENJA » Zapalio gazdi firmu jer mu nije dao plate

Zapalio gazdi firmu jer mu nije dao plate

Jedan radnik firme za preradu voća i povrća iz Požege, ovih je dana u očaju zbog besparice i da na zakonit način dođe do zarađenog novca, uzeo pravdu u svoje ruke.

Nakon verbalnog sukoba sa vlasnikom firme, uzeo je kante sa benzinom i zapalio dve kancelarije preduzeća, a zatim sačekao i mirno se predao policiji.

Ovaj čin najbolje oslikava katastrofalno stanje radništva u Srbiji koje se godinama unazad uz pomoć neodgovorne i korumpirane vlasti iz dana u dan sve više urušava i nagoni poštene ljude na očajničke poteze.

Zato bi bilo korisno da se podsetimo na nekada obavezno štivo za osmake, pripovetke Slovenačkog pisca Ivana Cankara “Sluga Jernej i njegovo pravo”.  U lik sluge Jerneja, Cankar je opisao sve. Pokazao je na šta je sve spremno da uradi ljudsko uniženo i potlačeno biće. Čovek, pre svega!

Za one koji to nisu čitali, sledi kraći sadržaj, posebno za one koji misle da radnika mogu da izrabljuju nekažnjeno do besvesti i njegove iznemoglosti.

Sluga Jernej koji je smatran članom porodice, nakon smrti starog seoskog gazde Sitara dolazi u položaj najamnog radnika. Kada je ostario i postao nesposoban za rad mladi gazda ga izbacuje iz kuće i umesto priznanja mu nudi milostinju.

I Jernej tada kreće da traži pravdu i pravedne sudije, od običnog naroda, dece, opštinskog načelnika, sudija, do cara. Na tom putu pred njim se oslikava moralna mizerija društva, koja nije oličena samo u liku njegovog gazde, nego i u svim društvenim institucijama od Crkve, preko suda do carske kancelarije.

Jerneja svuda upućuju na povijanje kičme, na kompromis, na poraz.

Opljačkan, nezadovoljan, obraća se Bogu: „Ono što si rekao, sad izvrši! Pravdu si dao ljudima, i sakrili su je; nema je; nema je ni kod pandura, ni kod sudija, ni kod cara; panduri su me strpali među zlotvore, sudije su me ismevale, za cara su me prevarili!“

I Crkva ga tera kao „bogoklevetnika“ nakon njegovih reči: „Presudite! Recite reč koju sam čekao toliko gorkih dana: ima li pravde, ili je nema – ima li Boga, ili ga nema!“

Pošto nije našao pravdu sluga Jernej, uzima pravdu u svoje ruke. Zapalio je gazdin dom, a u tom plamenu i on završava svoj život.

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*