Home » OBAVEŠTENJA » Zakon o radu koji vraća nadu, dostojanstvo, sigurnost življenja i slobodu!

Zakon o radu koji vraća nadu, dostojanstvo, sigurnost življenja i slobodu!

Drugi po redu ekspertski panel predstavljanja projekta „alternativnog” Zakona o radu održan je juče u Gornjem Milanovcu.

Vladimir Radosavljević, potpredsednik USS Sloga, domaćin i moderator panela rekao je za Info Slogu da ovaj zakon nema političko lice i kao takav ne podleže ideološkim, nacionalističkim, verskim, niti bilo kakvim drugim podelama.

Vladimir Radosavljević, potpredsednik USS Sloga

–  U Srbiji smo, na žalost, godinama unazad svedoci usvajanja zakona kojima su naša prava sve ograničenija. Važeći Zakon o radu iz 2014.godine umnogome je unizio i obespravio radnika. Posledice takvog zakona svakodnevno osećamo: prekarni rad i nesigurnost zaposlenja, jevtin rad i ugroženost egzistencije, stalno povećavanje radnih normi i radnog vremena, ugrožavanje osnovnih tekovina radničke borbe kao što su pravo na dnevni, sedmični i godišnji odmor, bolovanje, zdravstvenu zaštitu… To nekima izgleda da nije dovoljno, jer ima indicija da je u najavi usvajanje novog zakona kojim bi se u Srbiji legalizovali “ azijski“ modeli radnih odnosa, koji teže našem potpunom obespravljivanju i porobljavanju. Da li ćemo to mirno i ćutke dočekati i na taj način biti saučesnici u sopstvenoj propasti – to isključivo od nas samih zavisi. Mislim da to sebi ne smemo dozvoliti i upravo je ovaj predlog našeg “alternativnog” Zakona ono što će ispraviti nepravdu nanesenu sadašnjim nefunkcionalnim i antiradničkim zakonom. Zato, pozivam sve ljude da se okupimo oko ovog Zakona koji nam vraća nadu, dostojanstvo, sigurnost življenja i slobodu! – rekao je Radosavljević.

Na skupu su pored Vladimira Radosavljevića govorili predsednik “Sloge” Željko Veselinović i generalni sekretar Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite Sloga Mladen Filipović.

Mladen Filipović, Željko Veselinović, Vladimir Radosavljević

Alternativni Zakon o radu je nastao po modelu Centra za dostojanstven rad i „Ulof Palme” centra u Srbiji, a na njegovom pisanju tokom dve godine je učestvovalo 11 stručnjaka i sadrži više od 370 članova. Zakon sadrži delove zakona Nemačke, Hrvatske, Švedske… Usklađen je sa svim međunarodnim propisima i pravima, Međunarodnom socijalnom poveljom i evropskim radnim zakonodavstvom.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” će sa prezentacijom zakona nastaviti po svim većim gradovima u Srbiji kako bi se što više ljudi upoznalo sa njegovim sadržajem.

Predlog “alternativnog” Zakona o radu se može preuzeti na sajtu Udruženih sindikata Srbije “Sloga”, www.sloga.org.rs, /link/

Informativna služba

 

 

 

 

..

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content