Home » OBAVEŠTENJA » WFTU osudio rasistički ispad direktora Matecha u Srbiji

WFTU osudio rasistički ispad direktora Matecha u Srbiji

Svetska federacija sindikata “WFTU” osudila je danas rasistički ispad direktora belgijske kompanije Metech u Srbiji Waltera Knabea kojom je nedavno uvredio srpske radnike poredeći ih sa štrumpfovima.

WFTU je u pismu podrške uz osudu zahtevao da se radnicima u Srbiji poštuju radna i druga prava kroz sindikalno organizovanje.

Ova svetska organizacija čiji je Sloga punopravni član, osudu je prosledila i svim svojim članicama, kojih ukupno ima 105 miliona, u 133 zemlje, na pet kontinenata, koji će, takođe, kolegama u Briselu i Vladi Srbije poslati protestna pisma.

Podsećamo, direktor Metecha Walter Knabe je nedavno na društvenoj mreži Fejzbuk objavio fotografiju na kojoj je figuricom  ratnika predstavio sebe kao kolonizatora, a srpske radnike kao štrumpfove uz natpis „When Serbs and Belgium`s work together“ (Kad Srbi i Belgijanci rade zajedno).

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” smatraju da je fotografija opasna provokacija za srpske radnike, jer u “aranžmanu” sa crtanim likovima njegovog sunarodnika Pjera Kulifora i olovnog vojnika ima elementa kolonijalnog imperijalizma.

Kako god da je “aranžer” Walter Knabe” razmišljao, njegov položaj i funkcija mu ne dozvoljavaju ovakvu vrstu performansa, posebno što Metech u Srbiji na čijem je čelu ne poštuje zakone naše države, isplaćuje minimalne zarade i konstantno opstruiše sindikalno organizovanje.

Informativna služba

 

Pismo podrške WFTU

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*