Home » OBAVEŠTENJA » Veselinović za Insajder: Pored subvencija, preporučujemo se i obespravljenom radnom snagom

Veselinović za Insajder: Pored subvencija, preporučujemo se i obespravljenom radnom snagom

Beograd, 5. maj 2016. Izvor: insajder.net. –  Željko Veselinović iz USS Sloga rekao je za insajder.net da je u Juri bilo nekoliko pokušaja sindikalnog udruživanja, ali da su svi završeni nezakonitim otpuštanjem članova sindikata koji na posao nisu vraćeni ni nakon odluke inspekcije rada.

On navodi da je sindikat pokrenuo veliki broj tužbi zbog psihofizičke torture radnika u Jurinim fabrikama, da su o svim tim slučajevima obaveštene nadležne institucije, ali da država nije učinila ništa kako bi zaštitila radnike.

Prema njegovoj oceni, osim subvencijama, Srbija se stranim investitorima preporučuje i najeftinijom, a, kako je naveo, sudeći po primeru Jure i potpuno obespravljenom radnom snagom.

„U Srbiji inistitucije sistema – Inspektorat za rad, Ministarstvo rada, država Srbija, Vlada Republike Srbije – institucije su koje bi trebalo da stanu iza zaposlenih. Naravno, oni nisu stali iza zaposlenih. Poslednjih dana čak imamo priče predstavnika vlasti o tome da smo mi koji prijavljujemo, znači lično ja i desetine kolega, koji prijavljujemo nepravilnosti, zapravo krivci, a da su žrtve Južnokoreanci u ovom slučaju, i da mi na taj način teramo investitore iz svoje zemlje, što je apsolutno netačno. Kada vam neko ne poštuje rešenje

Inspekcije rada o vraćanju na posao, kada vam sud donese odluku o tome da neko mora biti vraćen na posao, a Jura to ne radi, onda dolazimo do jednog vrlo logičnog zaključka, a to je da država stoji iza njih“.

Više na: Jura do sada dobila 25 miliona evra subvencija i besplatno zemljište

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*