Home » OBAVEŠTENJA » Veselinović: Položaj radnika u Srbiji zavisi od spremnosti samih radnika da se bore

Veselinović: Položaj radnika u Srbiji zavisi od spremnosti samih radnika da se bore

Beograd, 22.05.2017. – Predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Željko Veselinović ukazao je u četvrtak na Tribini Zrenjaninskog socijalnog foruma o temi „Zakon o radu i položaj radnika u Srbiji“ da radnici moraju da shvate da su solidarnost, jedinstvo i radnička sloga ključna stvar u odbrani i poboljšanju radnih prava, i da njihov budući položaj isključivo zavisi od njihove spremnosti da se za njih i bore.

“Na osnovu svega što je dosad viđeno u funkcionisanju izmenjenog zakona o radu u prethodnih nekoliko godina, očigledno je da zakon nije doneo ništa dobro, osim fleksibilnog otpuštanja radnika i njihovog stavljanja u robovski položaj”, istakao je on.

On je kao pozitivan primer i nadu u radništvo Srbije istakao nedavnu spontanu obustavu rada u knjaževačkom Falc Istu, gde su radnici zaposleni kod stranog investitora,Italijanskog proizvođača obuće iskazali duboku svest da moraju da se bore za svoja prava, spontano obustavili proizvodnju, pozvali sindikat i izašli na ulice.

Po mišljenju prvog čoveka Sloge za katastrofalno stanje radništva u Srbiji najveću odgovornost snosi vlast koja stimuliše strane investitore i dopušta im da se oni tako ponašaju prema radnicima.

Veselinović je i ovoga puta istakao položaj radnika u južnokorejskog Juri, gde država umesto da štiti svoje radnike štiti investitora i dopušta da se radnici nezakonito otpuštaju i unižavaju.

On je naglasio da ne postoje nikakva pravila o tome koliko novca dobijaju strani investitori, osim što im država daje besplatno zemljište, infrastrukturu i ogroman novac da bi im radnici obavljali manuelne poslove, sa obukom od tri sata ili jednog dana.

Tribina Zrenjaninskog socijalnog foruma o temi „Zakon o radu i položaj radnika u Srbiji“ održana je u četvrtak 18. maja u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanin.

Na tribini su govorili, dr Mario Reljanović, docent na Pravnom fakultetu Univerziteta Union u Beogradu i Željko Veselinović, predsednik Uduženih sindikata Srbije „Sloga“.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” se zahvaljuju organizatoru, Zrenjaninskom socijalnom forumu na pozivu i učešću njihovog predsednika na Tribini, kao i na snimljenom video materijalu, koji će u okviru Internet radničke TV, u utorak, 23.05.2017. godine sa početkom u 18.00 sati biti emitovan u celosti na FB stranici Sloge.

Informativna služba

 

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content