Home » OBAVEŠTENJA » Veselinović: Novi zakon o radu po želji kineskih poslodavaca

Veselinović: Novi zakon o radu po želji kineskih poslodavaca

Izvor: danas.rs, 04.05.2018
Autor: B. Cvejić.

Novi zakon o radu će biti azijatski model po želji kineskih poslodavaca i uveren sam da će taj zakon još više umanjiti prava zaposlenih koja su i danas na veoma niskom nivou, rekao je predsednik sindikata Sloga Željko Veselinović.

On je odgovarajući 1. maja na pitanja građana na Fejsbuk stranici Danasa dodao i da donošenje takvog zakona moramo sprečiti makar i po cenu života jer ukoliko bude prošao radnička klasa u Srbiji više neće postojati, već samo „sluge i robovi“.

„Neradnici su oni koji donose zakone u ime zaposlenih, a nemaju dana radnog staža“, naglasio je Veselinović u jednom od odgovora u Danasovom „Intervjuu na mreži“, u okviru kojeg je odgovarao na pitanja iz Atine, odmah nakon učešća na tamošnjem prvomajskom protestu.

Prema njegovim rečima, definitivno je nemoguće ili veoma teško formirati sindikalne organizacije u kompanijama koje dolaze iz Azije i Italije jer se one svim sredstvima bore protiv sindikata ili formiraju svoje sindikate preko kojih kontrolišu radnike. Najlakše je, kako je rekao, oformiti organizaciju u kompanijama iz Nemačke, Amerike, Kanade i još malog broja zemalja koje imaju vekovnu tradiciju socijalnog dijaloga.

On je ocenio i da jedan deo drugih sindikata dobro živi od državnih subvencija i apanaža, a da bi drugi deo želeo da bude na mestu prvih te da je sa takvima saradnja gotovo nemoguća.

Opširnije na: Predsednik sindikata Sloga 1. maja odgovarao na pitanja građana na Fejsbuk stranici Danasa

 

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*