Home » OBAVEŠTENJA » Soldarnost sa otpuštenim kolegom iz Zastava oružje

Soldarnost sa otpuštenim kolegom iz Zastava oružje

Kragujevac – Beograd, 10.04.23019. – U kragujevačkoj fabrici Zastava oružje održan je zbor radnika zbog otkaza koji je dobio predsednik Samostalnog sindikata preduzeća Dragan Ilić.

Zbor solidarnosti organizovale su kolege iz Samostalog sindikata iz Kragujevca, a delegaciju našeg sindikata koja je pružila punu podršku i solidarnost predstavljali su najviši predstavnici “Sloge”;potpredsednik USS “Sloga” Predrag Đuric,I članovi GO Nemanja Stojanović i Nikola Erić.

Podršku su pružili i predstavnici UGS „Nezavisnost“ Kragujevca .

Dragan Ilić, predsednik Sindikalne organizacije Zastava oružje, dobio je Odluku o otkazu Ugovora o radu.

Kao razlog za donošenje Rešenja o otkazu Ugovora o radu, navedeno je da se krećući u delegaciji Saveza samostalnih sindikata Srbije, u automobilu predsednika SSSS, koja se uputila iz fabričkog kruga ka kancelariji direktora fabrike, propustio da se „čekira”, čime je ponovio ovaj prekršaj radne discipline.

Kako piše portal Pressek, prethodni propust, kada se Dragan Ilić takođe nije „čekirao”, dogodio se u uslovima organizovanog štrajka 24. maja prošle godine, kada je prošao kroz fabričku kapiju, što su sledili ostali radnici, onemogućivši tako poslodavcu da evidentira radnike koji učestvuju u akciji sindikata.

– Lično su mi doneli rešenje. Reč je o prevari, pošto odluka o čekiranju nije bilo obavezna za predstavnika sindikata. Nisam bio ni obavešten o toj odluci, što si oni iskoristili, kaže Dragan Ilić za portal Pressek.

On je dodao da je danas uspeo da uđe u krug fabrike, a da na rešenju stoji otkazni rok od 8 dana.

Na otkaz Draganu Iliću odmah je reagovao i Saveza samostalnih sindikata Kragujevca.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” ovaj čin smatraju nezakonitim i antisindikalnim jer guši i razara instituciju sindikata i prava na sindikalno i svako drugo organizovanje u skladu sa zakonom.

 

.

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*