Home » OBAVEŠTENJA » SLUČAJ „POTOČARI“: Početak suđenja zakazan za 28. maj

SLUČAJ „POTOČARI“: Početak suđenja zakazan za 28. maj

Beograd, 27.03.2018. – Viši sud u Beogradu zakazao je za 28. maj početak suđenja članovima našeg sindikata koji su osumnjičenih za navodno odavanje službene tajne u vezi sa akcijom policije Srbije u BiH Potočari 2015. godine.

Ova odluka je doneta nakon što je okončano pripremno ročište koje je bilo zatvoreno za javnost.

Odbrana zahteva da suđenje bude javno, dok je tužilaštvo suprotnog mišljenja. U nastavku suđenja će okrivljeni bivši policijski službenici – Milan Dumanović i Mladen Trbović imati priliku da detaljno iznesu svoje odbrane.

U ovom slučaju Trbovića i Dumanovića braniće deset branilaca, koji ih po sopstvenoj volji zastupaju pro bono. Avokatski tim čine vrhunski advokati Sead Spahović, Vladimir Todorić, Vladimir Galjak, Jelena Petrović, Nikola Barović i Miloš Pavlović.

Više tužilaštvo tereti Milana Dumanovića i Mladena Trbovića za krivično delo odavanje službene tajne.

Oni su uhapšeni 31. decembra 2016, a 7. februara su pušteni da se brane sa slobode. Trbović se trenutno nalazi na privremenom radu u inostranstvu s obzirom da je u međuvremenu dobio otkaz, kao i Dumanović. Sloboda kretanja im nije uslovljena.

Tužilaštvo smatra da je reč o poverljivim informacijama koje se tiču bezbednosti tadašnjeg predsednika Vlade. Ukoliko sud odluči da suđenje bude javno, može se očekivati da sa jednog dela suđenja javnost bude bude isključena dok se presuda po pravilu uvek objavljuje javno. Stav odbrane je da suđenje apsolutno mora biti javno zbog demokratičnosti i velikog interesovanja javnog mnjenja, kao i stručne javnosti.

Advokat Spahović: ovo je osvetnička kampanja

Tužilaštvo je tražilo da javnost bude isključena iz ovog procesa te da se ne saslušavaju visoki policijski funkcioneri, čemu se odbrana usprotivila.

„Sud može isključiti javnost, ali ne može isključiti raspravu, a to tužilac hoće. Ne postoji nijedan razlog zbog koga bi sud mogao isključiti raspravu“, istakao je advokat odbrane Sead Spahović.

„Ako nam sud dopusti da izvodimo dokaze, mi ćemo se lako odbraniti. Jer, tu nema dela. To je osvetnička kampanja protiv ljudi čija svrha je isključivo zastrašivanje ostalih“, rekao je Spahović.

Mediji prenose da detalji optužnice još nisu javno saopšteni, ali se sumnja da su Trbović i Dumanović u izjavama za Al Džaziru Balkans 11. oktobra naveli da su kao policijski službenici, po usmenom naređenju starešina, bez legitimacija i naoružanja, poslati na tajni zadatak u Potočare, 11. jula 2015. godine kada se dogodio napad na tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića.

Advokati odbrane su u pripremnom ročištu Sudu dostavili sve relevantne materijalne dokaze koje je prikupio ovaj sindikat.

U međuvremenu, direktor policije Vladimir Rebić depešom je naložio uništenje svih Izjava o čuvanju tajnosti podataka, koje su prikupljene od zaposlenih, s obzirom da je utvrđeno da su na nezakonit način prikupljene. Pravni stav o tome dalo je Ministarstvo pravde dok je postupak nadzora preuzeo Zaštitnik građana.

Ove izjave, između ostalog, poslužile su tužilaštvu da na osnovu njih optuže Dumanovića i Trbovića za odavanje službene tajne. Nalogom direktora policije da se sve izjave unište, stvara prostor za eventualnu zloupotrebu i manipulaciju takvim materijalnim dokazima koje je u posedu tužilaštva i suda, konkretno na izjava koje glase na ime Trbovića i Dumanovića.

Opširnij na sajtu Sindikata policije „Sloga“. /link/

 

 

.

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content