Home » OBAVEŠTENJA » Sloga traži gašenje Socijalno-ekonomskog saveta u Kragujevcu

Sloga traži gašenje Socijalno-ekonomskog saveta u Kragujevcu

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“- sindikat zdravstva i socijalne zaštite, kao reprezentativna sindikalna organizacija zahtevaju od nadležnih institucija da u skladu sa zakonom donesu rešenje o gašenju Socijalno – ekonomskog saveta Kragujevca,  jer je nelegitiman.

Sloga je na osnovu zahteva za pristup informacijama od javnog značaja nadležnom Ministarstvu došla do podataka da u trenutku osnivanja lokalnog SES-a predstavnici jedne od strana, poslodavaca, nisu ispunjavali uslove u skladu sa zakonom.

Zahtevom je traženo da se dostavi informacija o utvrđivanju reprezentativnosti Opšteg udruženja preduzetnika „Sloga“ i Asocijacije privatnih preduzetnika „Šumadija“. Nakon podnetog zahteva, lice ovlašćeno za postupanje po zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dostavlja odgovor u kome se navodi da pomenuta udruženja sa sedištem u Kragujevcu „Nisu upisana u Registar udruženja poslodavaca u sladu sa Zakonom o radu, zbog čega nisu ispunjeni uslovi za utvrđivanje reprezentativnosti”.

Ovo zapravo znači da Socijalno – ekonomski savet od trenutka osnivanja 2005.godine ne ispunjava uslove i posluje nelegitimno, tako da su sve donešene odluke takođe nelegitimne i ništavne.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ – sindikat zdravstva i socijalne zaštite, kao reprezentativna sindikalna organizacija na teritoriji grada Kragujevca ne učestvuje  u farsi tripartitnog dijaloga na relaciji Sindikati – poslodavci -Vlada,  jer ne želi da daje legitimnost nelegitimno osnovanom telu.

Shodno tome, nadležnom Ministarstvu smo i Zahtev za gašenje lokalnog SES- a, a celu inicijativu podržao je i regionalni poverenik  iz UGS „Nezavisnost“ za grad Kragujevac, koji takođe smatra da on mora biti formiran u skladu sa zakonom.

„Sloga“ će, takođe, pokrenuti inicijativu za formiranje novog SES – a u skladu sa svim pozitivnim pravnim propisima koji regulišu ovu oblast i poziva sve zainteresovane sindikate i udruženja koja ispunjavaju uslove u skladu sa zakonom, da podrže našu inicijativu za gašenje i da nakon toga svi zajedno formiramo novi, što je u najboljem interesu za sve zaposlene na teritoriji grada Kragujevca.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“- sindikat zdravstva i socijalne zaštite

 

 

 

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*