Home » OBAVEŠTENJA » „Sloga“ predstavila Novosađanima model Zakona o radu

„Sloga“ predstavila Novosađanima model Zakona o radu

Udruženi sindikati Srbije “Sloga“ održali su u Novom Sadu deseti po redu panel na kome su predstavili model “alternativnog” Zakona o radu, nastalog po modelu Centra za dostojanstven rad i uz podršku „Ulof Palme” centra u Srbiji.

Panel – Novi Sad

O Zakonu su govorili predsednik Udruženih sindikata Srbije Sloga Željko Veselinović, potpredsednik Vladimir Radosavljević i prof. dr Mario Reljanović iz Centra za dostojanstven rad.

U uvodnom delu predsednik “Sloge” Željko Veselinović je istakao važnost promene važećeg Zakona o radu za koji je kazao da je trenutno katastrofalan po radnike.

Prof. dr Mario Reljanović, predsednik „Sloge“ Željko Veselinović

On je rekao da očekuje da posle 3. aprila nakon promene vlasti Zakon koji danas predstavljaju bude predmet i osnov svih dogovora i razgovora o njegovom usvajanju.

Zato smo i krenuli kao sindikat da se bavimo politikom. Ne stranačkom, nego onom koja bi radnicima sutra donela boljitak – rekao je Veselinović.

Prof. dr Mario Reljanović je rekao da su rešenja predloženog modela Zakona o radu usaglašena sa svim međunarodnim propisima i pravima, Međunarodnom socijalnom poveljom i evropskim radnim zakonodavstvom, čime se radniku kao centralnoj figuru zakona garantuje dostojanstven rad.

On je posebno istakao činjenicu da smo tokom predhodnih godina kao društvo olako prihvatili jako niski standard u oblasti radnog prava, dok je Severna Makedonija uspela da svoj Zakon o radu izmeni u korist radnika.

Potpredsednik USS Sloga Vladimir Radosavljević je govorio o konkretnim zloupotrebama agencijskog zapošljavanja i manjku radnih prava u odnosu na stalno zaposlene radnike.

Potpredsednik „Sloge“ Vladimir Radosavljević

Novim zakonom se ta prava u potpunosti izjednačuju, a uloga samih agencija za zapošljavanje na privremeno-povremenim poslovima bila bi svedena na minimum.

Alternativni Zakon o radu je nastao po modelu Centra za dostojanstven rad i uz podršku „Ulof Palme” centra u Srbiji, a na njegovom pisanju je učestvovalo 11 stručnjaka na kome je rađeno, tokom 2019. i 2020. godine.

Izjave za RTS dali su predsednik Udruženih sindikata Srbije Sloga Željko Veselinović i prof. dr Mario Reljanović iz Centra za dostojanstven rad.

Veselinović – izjava

 

Reljanović – izjava

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” održali su do sada ukupno deset panela. Sledeći panel je naredne nedelje u Šapcu, a 23. marta završni u Beogradu.

 

Informativna služba

Foto „Sloga“

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top