Home » OBAVEŠTENJA » Sloga na Kongresu Udruženih sindikata Češke, Moravske i Šleske

Sloga na Kongresu Udruženih sindikata Češke, Moravske i Šleske

Beograd, 10.12.2017.- Predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Željko Veselinović i generalni sekretar sindikata Predrag Adamov boravili su u Češkoj Republici  gde su bili gosti na Kongresu Udruženih sindikata Češke, Moravske i Šleske (OSČMS).

U periodu od 08 do 10.12.2017. u češkom gradu Nimburku u blizini Praga održan je Kongres Udruženih sindikata Češke, Moravske i Šleske. Pored predstavnika Sloge, Kongresu koji je bio i izborni prisustvovali su i mnogi gosti, generalni sekretar WFTU George Mavrikos, predstavnici P.A.M.E aviz Grčke , GFTU iz Sirije i GLB iz Austrije.

Na Kongresu je izabrano novo rukovodstvo sindikata, a za predsednika je reizabran Stanislav Grospic, koji je inače i poslanik u češkom parlamentu.

Predsednik Sloge Željko Veselinović je imao zapaženo izlaganje pred delegatima gde je govorio o problemima radnika Srbije i situaciji u kojoj se oni danas nalaze.

–  Tokom boravka imali smo priliku da obiđemo i najveću šećeranu u Češkoj Republici “Tereos TTD” koja je u vlasništvu američko-francuske korporacije, da vidimo proizvodnju i razgovaramo sa radnicima.

Uveče smo imali veoma dug sastanak sa sindikalnim delegatima i sekcijom penzionera koje je posebno interesovala situacija u bivšoj Jugoslaviji. Sekretar Predrag Adamov je po završetku svog izlaganja dobio veliki aplauz ratnih veterana koji su posle drugog svetskog rata gradili pruge u Jugoslaviji, kaže prvi čovek Sloge.

Inače, prosečna plata u Češkoj je oko 30.000 kruna ili oko 1200 evra, ističe Veselinović.

Tereos TTD, kao vodeća grupa u preradi šećerne repe u Češkoj, jedna je od deset najvećih prehrambenih preduzeća u toj zemlji.

Od 1992. Tereos je jedan od najvećih svetskih proizvođača šećera, alkohola i skroba.

 

O sindikatu OS ČMS

Udruženi sindikati Ćeške, Moravske i Šleske su sindikalna organizacija koja nastoji da vrati društveni status i autoritet sindikata u republici, i stalno se bori  za prava radnika koja žive od svog rada. Članstvo im se sastoji od članova različitih političkih stranaka i onih nisu stranački opredeljeni, penzionera, nezaposlenih i mladih ljudi. Članovi su WFTU , Svetske federacije sindikata.

 

Informativna služba

 

U nastavku fotografije sa događaja…

 

 

 

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*