Home » OBAVEŠTENJA » SIRS: Ne podržavamo reforme otpuštanja

SIRS: Ne podržavamo reforme otpuštanja

Beograd, 8. jula 2015. – Ministar privrede Željko Sertić zatražio je juče javno podršku radnika i sindikata za reforme koje sprovodi Vlada Srbije, ali i argumentovanu kritiku da bi se našla najbolja rešenja. U tom smislu Sindikat industrijskih radnika Srbije „Sloga“ (SIRS) saopštava sledeće:

SIRS ne može podržati reforme koje će otpustiti 30.000 ljudi iz preostalih preduzeća u restruktuiranju, niti sugerisati radnicima da uzmu socijalni program u vidu otpremnina, budući da je to pitanje isključivo individualna stvar svakog radnika ponaosob koji je godinama ulagao sebe i svoj život u stvaranju nečeg što treba da nestane.

Smatramo da će gašenjem preostalih preduzeća nastati abolicija i prestaće svaka nada da će krivično odgovarati svi oni koji su godinama unazad uništavali srpsku industriju i njene fabrike, sebi stvorili pozamašni kapital, a radnike isterali na ulice.

Posebno ako se u obzir uzme visina otpremnina, koja je za radnike sramno mala, podcenjena i nedostojna svakog dana provedenog na stvaranju nečeg šta treba da nestane preko noći iz njihovih života.

Upravo zbog toga „SIRS“ kao ozbiljna sindikalna organizacija čiji je interes očuvati svako radno mesto u industriji ne može podržati nameru da se da čitav radni vek i znoj srpskog radnika pretoči u jednu mesečnu zaradu njegovog kolege iz zapadne Evrope.

Za SIRS je ključno pitanje – šta će, i gde će radnik sutra?

Informativna služba

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*