Home » OBAVEŠTENJA » SINOS: ZAKON O RADU ANTIRADNIČKI
Драгана Чабаркапа

SINOS: ZAKON O RADU ANTIRADNIČKI

Beograd, 21. jun 2014. – Sindikat novinara Srbije pridružuje se kolegama iz drugih sindikata u stavu da je predloženi Zakon o radu antiradnički i da će njegovim doslednim sprovođenjem od Srbije biti napravljena zemlja siromaštva i najgrublje eksploatacije i diskriminacije radnika.

Dragana Čabarkapa

Dragana Čabarkapa

Predloženim zakonom brani se isključivo interes poslodavaca što je i razlog da se ovaj dokument usvoji po hitnom postupku. Sindikat novinara Srbije ukazuje da je reč o jednom od najvažnijih sistemskih zakona koji se odnosi na zaposlene, te da su izostankom javne rasprave prekršeni Zakon o državnoj upravi i Poslovnik o radu Vlade Srbije.

Sindikat novinara Srbije posebno upozorava da bi, prema najavama vlasti, u Skupštinu Srbije uskoro trebalo da stigne i set medijskih zakona, pisan pod pritiskom moćnog lobija koji okuplja predstavnike krupnog kapitala, politike i dela „medijske elite“.

Pripremu ovih zakona obeležila je serija nedemokratskih, diskriminatorskih i skandaloznih poteza o čemu je naša organizacija dosledno obaveštavala Vladu Srbije, Evropsku komisiju, OEBS, Svetsku i Evropsku federaciju novinara i javnost.

Podsećamo da predloženi medijski zakoni predvidjaju da se država odmah povuče iz medija. SINOS se oštro protivi tome s obzirom na katastrofalne posledice dosadašnjih privatizacija.

SINOS ukazuje da u privatnim medijima Srbije ne postoje sindikati, nema socijalnog dijaloga ni kolektivnih ugovora.

Doslednom primenom predloženog zakona o radu i seta medijskih zakona tek začeti sindikalizam u medijima biće zatrt a uplašeni, ućutkani, osiromašeni i radno pravo nezaštićeni novinari biće podložni cenzuri i još više, autocenzuri.

Zahtevamo da se predloženi zakoni vrate u javnu raspravu. U suprotnom pridružićemo se protestu koji je najavlila Konfederacija slobodnih sindikata.

Predsednica SINOS

Dragana Čabarkapa

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*