Home » OBAVEŠTENJA » SINOS: ZAKON O RADU ANTIRADNIČKI
SINOS: ZAKON O RADU ANTIRADNIČKI

SINOS: ZAKON O RADU ANTIRADNIČKI

Beograd, 21. jun 2014. – Sindikat novinara Srbije pridružuje se kolegama iz drugih sindikata u stavu da je predloženi Zakon o radu antiradnički i da će njegovim doslednim sprovođenjem od Srbije biti napravljena zemlja siromaštva i najgrublje eksploatacije i diskriminacije radnika.

Dragana Čabarkapa

Dragana Čabarkapa

Predloženim zakonom brani se isključivo interes poslodavaca što je i razlog da se ovaj dokument usvoji po hitnom postupku. Sindikat novinara Srbije ukazuje da je reč o jednom od najvažnijih sistemskih zakona koji se odnosi na zaposlene, te da su izostankom javne rasprave prekršeni Zakon o državnoj upravi i Poslovnik o radu Vlade Srbije.

Sindikat novinara Srbije posebno upozorava da bi, prema najavama vlasti, u Skupštinu Srbije uskoro trebalo da stigne i set medijskih zakona, pisan pod pritiskom moćnog lobija koji okuplja predstavnike krupnog kapitala, politike i dela „medijske elite“.

Pripremu ovih zakona obeležila je serija nedemokratskih, diskriminatorskih i skandaloznih poteza o čemu je naša organizacija dosledno obaveštavala Vladu Srbije, Evropsku komisiju, OEBS, Svetsku i Evropsku federaciju novinara i javnost.

Podsećamo da predloženi medijski zakoni predvidjaju da se država odmah povuče iz medija. SINOS se oštro protivi tome s obzirom na katastrofalne posledice dosadašnjih privatizacija.

SINOS ukazuje da u privatnim medijima Srbije ne postoje sindikati, nema socijalnog dijaloga ni kolektivnih ugovora.

Doslednom primenom predloženog zakona o radu i seta medijskih zakona tek začeti sindikalizam u medijima biće zatrt a uplašeni, ućutkani, osiromašeni i radno pravo nezaštićeni novinari biće podložni cenzuri i još više, autocenzuri.

Zahtevamo da se predloženi zakoni vrate u javnu raspravu. U suprotnom pridružićemo se protestu koji je najavlila Konfederacija slobodnih sindikata.

Predsednica SINOS

Dragana Čabarkapa

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top