Home » OBAVEŠTENJA » Prednovogodišnje privođenje zbog navodnog odavanja službene tajne

Prednovogodišnje privođenje zbog navodnog odavanja službene tajne

Beograd, 31.12.2016. – Pred sam doček Nove godine oko 14 časova beogradska policija privela je naše članove Milana Dumanovića i Mladena Trbovića zbog navodnog odavanja službene tajne.

Bez naloga za dovođenje, pretres ili bilo kog drugog pisanog dokumenta policija je upala u stan Trbovića i odvela ga na saslušanje, na osnovu naloga koji su, kako kažu, usmeno dobili.

Prethodno priveden je i Milan Dumanović kome je omogućeno da pozove advokata koji bi prisustvovao saslušanju.

Kako smo obavešteni, očekuje se dolazak tužioca.

Nejasno je o kakvim službenim tajnama se radi da bi se baš danas privodili s obzirom da je Mladenu Trboviću prekinut radni odnos u disciplinskom postupku još pre par meseci, dok Dumanović i dalje radi u PU Pančevo. Prethodno, oni su radili u UKP Odeljenje za opservaciju i dokumentovanje.

Za šta se terete
Odavanje službene tajne Krivični zakonik

Član 369

(1) Službeno lice koje neovlašćeno drugom saopšti, preda ili na drugi način učini dostupnim podatke koji predstavljaju službenu tajnu ili koje pribavlja takve podatke u nameri da ih preda nepozvanom licu,
kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.

(2) Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno iz koristoljublja ili u pogledu naročito poverljivih podataka ili radi objavljivanja ili korišćenja podataka u inostranstvu,
učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina.

(3) Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno iz nehata,
učinilac će se kazniti zatvorom do tri godine.

(4) Službenom tajnom smatraju se podaci ili dokumenti koji su zakonom, drugim propisom ili odlukom nadležnog organa donesenim na osnovu zakona proglašeni službenom tajnom i čije bi odavanje prouzrokovalo ili bi moglo da prouzrokuje štetne posledice za službu.

(5) Službenom tajnom, u smislu stava 4. ovog člana, ne smatraju se podaci ili dokumenti koji su upravljeni na teške povrede osnovnih prava čoveka, ili na ugrožavanje ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, kao i podaci ili dokumenti koji za cilj imaju prikrivanje učinjenog krivičnog dela za koje se po zakonu može izreći zatvor od pet godina ili teža kazna.

(6) Odredbe st. 1. do 4. ovog člana primeniće se i prema licu koje je odalo službenu tajnu pošto mu je prestalo svojstvo službenog lica.

U čitamom slučaju nejasno je koju su to infromaciju izneli ili obelodanili a koja je službeno označena kao poverljiva s obzirom da u MUP ni jedan akt nije donešen u skladu sa Zakonom o tajnosti podatka, niti postoji Odluka o tajnosti podataka za dokumenta koja su im eventualno bila dostupna.

Ono što je evidentno da ceo slučaj miriše na osvetu moćnika u vrhu MUP, koji su čekali pogodan trenutak, da pred praznike ovu „akciju“ sprovedu u delo i to pred sam doček Nove godine u vreme kada su advokati otišli van Beograda i kada se premaju za proslavu najluđe noći.

Jasno je da je po sredi politička igra koja za cilj ima određivanje pritvora za one koji su se drzli da podnesu krivične prijave protiv najmoćnijih u MUPu.

Podsetimo se, Dumanović i Trbović dali su svojevremeno kao sindikalni aktivisti izjavu:

Prema najnovijim informacijama sa kojima raspolažemo, Dumanoviću i Trboviću MUP je odredio zadržavanje od 48 sati, do ponedeljka, kada će ih saslusaši tužilac. Do tada, biće u pritvoru a dežurni tužilac izgleda da nije zainteresovan da ih sasluša. Dakle, jasno je da se radi o smišljenom planu u cilju zastrašivanja.

Oko 19:30 predsednik sindikata Dragan Žebeljan sa advokatom Vladimirom Todorićem pokušalisu da obiđu pritvorenike, da bi se utvrdilo u kakvom su stanji i da bi se advokat upoznao sa slučajem. Na žalost, mimo zakona, topravo nam je uskraćeno od strane dežurnog.

O novim saznanjima koja su u vezi ovog slučaja, obavestićemo vas na vreme.

Sindikat policije Sloga

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*