Home » OBAVEŠTENJA » Poverenje u Inspekciju rada je isto koliko i u kozu da čuva kupus

Poverenje u Inspekciju rada je isto koliko i u kozu da čuva kupus

Beograd, 3. maj 2016. – Nakon velike medijske prašine koja se podigla u vezi teškog i ponižavajućeg položaja radnika zaposlenih u južnokorejskoj kompaniji Jura, oglasio se i ministar rada Aleksandar Vulin.

Vulin je građanima Srbije poručio da je fabriku za proizvodnju kablova Jura u Leskovcu više puta obilazila inspekcija rada, da su utvrđene manje nepravilnosti, ali ne one o kojima se piše u medijima.

„Bilo je manjih nepravilnosti i sve su one sankcionisane, ali ne onakvih o kojima se piše“, rekao je Vulin novinarima u Beogradu na skupu povodom Dana bezbednosti i zdravlja na radu.

On je ujedno poslao i apel svim radnicima u Srbiji koji se osećaju ugroženo da to odmah prijave, a ne tek kad odu iz firme.

Pitali smo predsednika USS „Sloga“ Željka Veselinovića, kako komentariše poziv da se radnici obraćaju inspektoratu za rad.

– Kada je pre više od godinu dana, pedesetak radnika, članova sindikata „Sloga“ Fabrike obojenih metala u Prokuplju obustavilo proizvodnju, zbog neoverenih zdravstvenih knjižica, neisplaćivanja višemesečnih zarada i doprinosa za tri godine, privatno poslovodstvo ih je suspendovalo i umesto plata uručilo otkaze. Radnici su se u više navrata tada obraćali nadležnom inspektoratu za rad gde su im rekli da inspekciju nisu mogli da izvrše, jer je inspektore sprečila zaključana kapija. Očajni, pisali su i ministru Vulinu, molili ga i bukvalno preklinjali da učini nešto i natera poslodavca da poštuje zakon i da inspekcija izvrši svoj posao. Međutim, odgovora nije bilo. Umesto da država zaštiti radnike, desilo se nešto potpuno neočekivano i neviđeno u dosadašnjoj praksi. Shvativši  da država i inspekcija ne mogu da ih zaštite, radnici su posle nekoliko meseci borbe doneli odluku da kolektivno napuste posao i odu svi na biro rada.

Zato, kada me pitate koliko poverenja imam u inspektorat za rad, bez namere da nekog vređam, reći ću da je to poverenje danas onoliko, koliko i u kozu koja treba da čuva kupus, kaže čelnik Sloge Željko Veselinović.

 

Informativna služba

Povezane vesti: Ministre, ima li država moć da štiti radnike

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*