Home » OBAVEŠTENJA » Potpisan kolektivni ugovor u knjaževačkom „Falk East-u“

Potpisan kolektivni ugovor u knjaževačkom „Falk East-u“

Knjaževac – Beograd, 05.04.2018. – U knjaževačkom “Falk East-u” juče je posle dva meseca ozbiljnog rada i pregovaranja potpisan Kolektivni ugovor. Ugovor su u ime italijanske kompanije potpisali generalni direktor Sauro Dezi, a u ime zaposlenih predsednik sindikata “Sloga“ u toj kompaniji Vladimir Dragičević.

Samom činu potpisivanja su prisustvovali i njihovi najbliži saradnici, direktor proizvodnje Stefan Dvojaković, potpredsednik sindikata Uroš Savić i sekretar sindikata Darko Videnović.

Zaposlenima će se kolektivnim ugovorom garantovati veća prava u odnosu na Zakon o radu, kroz povećanje platnih razreda, uvećanje toplog obroka i slično.

“Veći deo kolektivnog ugovora rešili smo za veoma kratko vreme, međutim, deo oko zarada i prekovremenog rada nam je odneo više vremena, ali smo ipak na kraju uspeli da na obostrano zadovoljstvo napravimo kompromis i potpišemo kolektivni ugovor“ – kaže Vladimir Dragičević, predsednik sindikata Sloga u Falk East-u.

Dragičević poseća da je pre godinu dana održana spontana obustava rada koja se nakon par dana završila potpisivanjem sporazuma između poslodavca i inicijativnog odbora sindikata „Sloga“ uz posredovanje predstavnika opštine Knjaževac.

“Bio je to prvi korak u uspostavljanju socijalnog dijaloga u koji se  uključio i predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović, koji je više puta posetio fabriku i zaposlene, i pridružio u inicijativi i pregovorima za zaključenje i potpisivanje kolektivnog ugovora na čemu smo mu veoma zahvalni“.

Posebno ističemo da je ovo je prvi kolektivni ugovor u grani kože, tekstila i obuće kod stranog poslodavca koji posluje u Srbiji, čime je socijalni dijalog u toj grani podignut sa mrtve tačke, budući da u privatizovanim ili novoizgrađenim fabrikama koje šiju ili proizvode odeću i obuću širom Srbije posluje tridesetak stranih kompanija u kojima radnici još uvek ne mogu da ostvare ni osnovna prava po Zakonu o radu.

Fabrika Falk East od 2004 godine posluje u nekadašnjim pogonima knjaževačke Lede i zapošljava oko 900 radnika od čega je 700 članova Sloge.

Informativna služba

 

 

 

.

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*