Home » OBAVEŠTENJA » Posle teških pregovora u Leoniju potpisan kolektivni ugovor

Posle teških pregovora u Leoniju potpisan kolektivni ugovor

Radnici kompanije Leoni dobili su novi Kolektivni ugovor čija će primena važiti od sredine januara u naredne tri godine. Povećana je osnovna zarada, bonus i topli obrok. 

Četvrti po redu Kolektivni ugovor u nemačkoj kompaniji Leoni koja posluje u Srbiji potpisan je poslednjeg dana 2020. godine u najtežim do sada pregovorima koji su počeli 10. decembra.

Prema rečima predsednika Sloge, Željka Veselinovića, koji je učestvovao zajedno sa svojim kolegom iz sindikata Sloga u Leoniju, predsednikom Danielom Paunovićem i njegovim potpredsednikom Bobanom Miladinovićem, ovo su bili “najteži i najduži pregovori koje je imao do sada”.

Željko Veselinović,predsednik USS Sloga

–  Zbog situacije sa pandemijom Covid 19, pregovori su vođeni onlajn, gotovo svaki dan, po više sati. Pretposlednjeg dana godine (30. decembar) u skladu sa preporukama struke održali smo i jedan sastanak u fabrici Leoni u Nišu, koji je prekinut posle gotovo osam sati i nastavljen sledećeg dana. Mogu da kažem da je na trenutke bilo veoma teško, ponekad i mučno, a nekoliko puta i na ivici prekida. Međutim, na kraju je postignut dogovor na obostrano zadovoljstvo, ističe prvi čovek Sloge.

On naročito ističe saradnju tokom pregovaranja koju su imali sa kolegama iz drugih sindikata koji su takođe učestvovali u pregovorima, iz Nezavisnosti (Slobodan Miladinović, Miodrag Panović, Zoran Ristić) sa kojima su nastupali timski i u interesu radnika.

Veselinović kaže da je velika borba bila oko uslova za rad sindikata gde nije zadovoljan sporazumom, ali da je dogovoreno da taj deo sporazuma bude privremenog karaktera do konačnog mišljenja koje treba da dostavi Ministarstvo za rad.

– Ne mogu da budem zadovoljan nijednom odredbom koja krši postojeći zakon na bilo koji način, jer se time direktno ugrožava sindikalizam kao osnova radničke borbe. Ipak, želeo bih da se zahvalim svim pregovaračima i ispred sindikata i ispred poslodavca. Ovim smo pokazali da se rešenje i dogovor uvek mogu naći bez obzira što se u početku u većini stvari ne slažemo. To i jeste cilj pregovora i socijalnog dijaloga. Potpisan kolektivni ugovor je verovatno najbolji do sada, jer smo ga svaki put poboljašavali. Ne mnogo, ali smo uvek išli uzlaznom putanjom i očekujem da će tako biti i dalje. Bilo bi dobro kada bi se i ostale kompanije i poslodavci ugledali na Leoni u delu socijalnog dijaloga, zaključuje predsednik Udruženih sindikata Srbije Sloga Željko Veselinović.

Za predsednika sindikata Sloga u kompaniji Leoni, Daniela Paunovića, kolektivno pregovaranje je bilo jedno od najtežih do sada od osnivanja fabrike Leoni u Srbiji.

Predsednik sindikata Sloga u kompaniji Leoni Daniel Paunović

–  Neka povećanja kao što je LPS bonus (sa 6.500 na 9.500din)  i naknada za topli obrok (sa 200 na 250din) stupila su na snagu nakon samog početka pregovora u znaku dobre volje poslodavca, kako bi smo pristupili pregovorima. Tokom samih pregovora sindikat je argumentovano izneo stav radnika o povećanju zarade i zadovoljstvu zaposlenih. Povećanje zarade od 10,1 odsto u godini Korone je nešto što je zadovoljavajuće.

Paunović kaže da će u naredne tri godine, koliko bude važio potpisani ugovor, tražiti izmenu obračuna zarade i to u delu osnovne zarade sa satnicom od 184 časova na mesečnom nivou kako bi se izbegle sve nejasnoće oko isplate i dodatno uvećala sama osnovna zarada.

–  Ovo je bila jedna od najboljih naših ideja, međutim, za implementaciju je bila potrebna sveobuhvatna analiza poslodavca, budući da je situacija u celom svetu zbog pandemije bila na testu izdržljivosti. Dosta je velikih giganata zatvorilo svoje pogone, kako u svojim matičnim zemljama tako i širom sveta. Auto industrija je u mnogim zemljama podnela težak udarac zbog slabe prodaje automobile a samim tim svi njihovi kooperanti su delili istu sudbinu sa njima. I kompanija Leoni se prilogođavala novonastaloj situaciji. Zahvaljujući menadžmentu i uvažavanju mišljenja sindikata u sva četiri pogona do sada nije bilo otpuštanja radnika. Na kraju, mogu slobodno da kažem da su zaposleni u kompaniji Leoni poslednjih nekoliko godina poboljšali svoj status za 20 odsto u odnosu na radnike u nekoj drugoj kompaniji na jugu Srbije koja se bavi istom delatnošću.

Članovi pregovarackog tima, pored predstavnika iz sindikata, ispred kompanije Leoni su bili: Jelena Spasić, direktor ljudskih resursa, Aleksandar Andrić, direktor pravnih poslova, Miloš Manić, Milan Manić i Aleksandar Stamenković, direktori fabrika na lokaciji u Prokuplju, Malošištu i Nišu. U pregovore se povremeno onlajn uključivao i novi generalni direktor Pjer Luidji.

 

Informativna služba

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

2 comments

  1. Poštovani,gde mogu preuzeti Kolektivni ugovor zaposlenih u Leoniju?Postoji li u elektronskoj formi,ili u kom broju Sl.glasnika je objavljen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content