Home » OBAVEŠTENJA » Podrška Grupi građana „ Izbor postoji – Irena Živković“ iz Bora

Podrška Grupi građana „ Izbor postoji – Irena Živković“ iz Bora

Bor – Beograd, 17.02.2018. – Udruženi sindikati Srbije Sloga najoštrije osuđuju odluku Gradske izborne komisije u Boru da se odbije kandidatura Grupe Građana „ Izbor postoji – Irena Živković“ zbog navodnih propusta u Sporazumu o osnivanju. Ova odluka je politička, a ne pravna, jer je potpuno nelegalan način na koji je lista odbijena, a razlozi navedeni kao osnov za ovu odluku bi, da se ne radi o ozbiljnim pitanjima, izgledali u najmanju ruku smešno.

Vodeći se logikom bez ikakve logike, GIK izvlači zaključak da je aneksom Sporazuma ( dodatom po instrukciji same RIK) izmenjen suštinski sadržaj Sporazuma čime je omogućeno da se potpisnici kandidature ove GG za lokalne izbore u Boru dovedu u zabludu i ne znaju za šta potpisuju. Aneksom su , naime, u delu teksta dodata samo dva slova „GG“. Da li je zbog njihovog nedostajanja u osnovnom tekstu Sporazuma, ili naknadnom dodavanju, bitno izmenjena njegova sadržina je izlišno i diskutovati.

Očigledno je samo nađen povod za pokriće političke odluke kojom se ovoj grupi građana, veoma aktivnoj u nekoliko poslednjih godina u Boru po pitanju poboljšanja života građana, onemogući učešće na predstojećim izborima. GG „Izbor postoji“ je u lokalnoj sredini od građana prepoznata kao organizacija ljudi koji se iskreno i pošteno, uz veliki trud, već duže vreme aktivno zalaže za poboljšanje života građana tog grada, kroz veliki broj akcija kojima su direktno pomogli pripadnicima mnogih ugroženih grupa, kao i organizacija prepoznatljiva po borbi za očuvanje životne sredine i ekologije.

Kao takva, jasno je da ova organizacija „ štrči“ u partokratskom sistemu, jer njeni članovi nemaju nikakvih ličnih ambicija niti koristi za svoj angažman, već su motivisani isključivo željom da doprinesu pozitivnim promenama, što su do sada na mnogo načina i dokazali

Lista „ GG Izbor postoji – Irena Živković“ je podnela žalbu Upravnom sudu u Beogradu i čeka se odluka. Pri tome, treba imati u vidu da je u praksi već nekoliko puta, na raznim nivoima izbora, Aneks Sporazuma uvažavan kao dokument koji upotpunjuje dokumentaciju i nakon prikupljenih potpisa, te da bi odbijanje žalbe u ovom slučaju, odražavalo jedino bahatu samovolju vlastodržaca suprotno pravnom sistemu. Praktično –dokaz da on i ne funkcioniše i da su političke odluke iznad zakona.

Pozivamo sve političke aktere u zemlji, a naročito predstavnike opozicije, kao i medije i čitavu javnost, da podrže GG „ Izbor postoji“ u njihovoj borbi jer je to način da zajedno branimo demokratiju i pravo kao institute koji su, ukoliko je država zaista država, a ne despotija jednog samovoljnog autokrate i njegovih sledbenika, daleko iznad stranaka i njihovih interesa.

Informativna služba

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*