Home » OBAVEŠTENJA » NEMA KOMPROMISA OKO ZAKONA O RADU

NEMA KOMPROMISA OKO ZAKONA O RADU

Jučerašnji  sastanak u Vladi Srbije, kome su pored sazivača predstavnika Vlade prisustvovali  predstavnici republičkih sindikata, privrednika, ekonomista i poslodavačkih udruženja, protekao  je u znaku dosadašnjeg poznatog samohvalisanja pojedinih tzv. reprezentativnih republičkih sindikata i oštrih polemika naših predstavnika  sa ministrom Dinkićem.

vlada_srbije 2

Vrhunac svega je da su jučerašnjem sastanku u Vladi Srbije, naši predstavnici, predsednik Željko Veselinović  i  potpredsednik Milan Petrić,  prisustvovali  isključivo zahvaljujući premijeru Ivici Dačiću, koji  je insistirao na prisustvu našeg sindikata,  direktnim  pozivom, uprkos zahtevu ministra Dinkića da se ne pozivamo.

Stavovi našeg sindikata su ministru Dinkiću odavno poznati i očigledno mu ne odgovaraju. Ipak, na kraju, morao je, i moraće da prihvati činjenicu da u Srbiji postoji sindikat sa izvornim načelima sindikalizma koji se zove “SLOGA”.

Sastanak je trajao više od 4 sata. Kako jedino naš sindikat od Dinkića nije dobio unapred nikakav materijal o temama sastanka, naši predstavnici su morali  bukvalno da se snalaze i zapisuju sve što se tamo moglo čuti.

A čulo se dosta toga. Između ostalog da Srbija na svu sreću nema više posla sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), ali na žalost ima sa Svetskom bankom kod koje ćemo se i dalje zaduživati.

Takođe je interesantno da su jedino naši predstavnici i ekonomista Mahmut Bušatlija imali ozbiljnih polemika sa ministrom Dinkićem, dok su ostali, ili podržavali mere, ili se samoreklamirali.

Istina je jedna, ono šta smo podržali, i šta moramo da podržimo je trajno rešenje preduzeća u restruktuiranju.

Kada je u pitanju Zakon o radu koji je za svakog zaposlenog  radnički ustav, naši predstavnici su argumentovano objasnili da je potpuno deplasiran razlog da se izmeni postojeći  zakon, koji po predlagaču ima cilj  da podstakne zapošljavanje. Oni su prisutnima predočili da danas u Srbiji, ko hoće da zaposli i otpusti radnika, može to da uradi kad god hoće, jer je poreska i inspekcijska služba potpuno izgubila svoju ulogu, a da za takvo stanje najveću odgovornost  snose bivši ministar rada i zapošljavanja Rasim Ljajić  i aktuelni ministar finasija Mlađan Dinkić. Ovaj zakon ne samo da ne podstiče zapošljavanje, on će izmenama i usvajanjem  omogućiti državi  da radnika legalno proda u belo roblje.

Primer koji su naši predstavnici  izneli  ministru Dinkiću je južnokorenska kompanija Jura, koja je od države Srbije dobila novac, i uprkos tome otpušta svakog ko im se suprotstavi i ne odgovara, a da za to niko ne snosi odgovornost .

Ovaj stav našeg sindikata je kod ministra Dinkića naišao na negodovanje,a on  je Juru branio kao nekog ko zapošljava 5.000 radnika, nekoga ko neće da trpe neradnike, baš kao i sve druge kompanije gde je veći deo srpske radničke klase upošljen!

Takođe, postavili su mu pitanje: kako američki raznosači pica i taksisti bez škole mogu u Smederevskoj železari da imaju plate od po više stotina hiljada dinara, a da pritom nisu kvalifikovani i ne znaju ništa?  Odgovor je bio da sve to nije tačno.

Takođe su pitali: da li su predložene uštede gašenje požara i koje su strategije ušteda na duže staze?

Odgovor naravno nisu dobili, a vrhunac  je bio kada su mu naši predstavnici postavili pitanje : kako može on, koji je uništio srpsku ekonomiju da je sada vadi, nije li to na naki način nemoralno?  Ljutito su dobili odgovor da trebamo da osnujemo političku partiju,  jer je to političko pitanje.

Na kraju, naši predstavnici su na sastanku poručili da Udruženi sindikati Srbije Sloga neće dozvoliti da u ime njihovog članstva i radnika koje zastupaju odlučuju lojalni sindikati i poslodavci u kome je epilog unapred poznat. Sloga će prihvatiti  i podržaće antikrizne mere Vlade Srbije, samo ukoliko naš sindikat bude direktno učestvovao u svim radnim grupama, pogotovu oko izmena Zakona o radu, i nikada neće pristati na kompromis u kome će radnici izgubiti dostojanstvo i postati tržišno roblje.

Info SLOGA

 

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content