Home » OBAVEŠTENJA » NE UČESTVUJEMO U JAVNOJ RASPRAVI

NE UČESTVUJEMO U JAVNOJ RASPRAVI

Beograd, 19. decembar 2013.  – Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ neće učestvovati na sutrašnjoj prvoj Javnoj raspravi o Nacrtu novog Zakona o radu, koje se održava u Novom Sadu i koje je zakazalo resorno Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike.

IMG_0224

Željko Veselinović

Od samog početka, kako od strane vladinih predlagača, tako i od strane sindikata koji su učestvovali, konstantno i permanentno smo opstruisani, a kroz razgovore sa pojedinim ministrima i dovođeni u zabludu da će se na izradi Predloga raditi transprentno i u duhu socijalnog dijaloga kao osnovne tekovine tripartitnog odlučivanja.

Danas smo saznali i od samih učesnika u izradi zakona da u nacrtu koji se nudi za javnu raspravu – nema čak ni onoga što su do sada pregovarali i dogovorili,  jer je i to promenjeno – sve do jednoga! (POGLEDAJ VIDEO)

Sada, kada je i to izašlo na videlo, postavlja se logično pitanje. Šta smo mi, i ko bi bili mi, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, kada bi se pojavili na javnoj raspravi koja je čin poraza dosadašnjih učesnika u cirkusu zvanom “Socijalni dijalog“ sa artistima zvanim „Radna grupa za izradu Zakona o radu“.

Sutra će, sudeći prema onom što se najavljuje, artisti  izvesti dodatni “BIS“ u Novom Sadu i pokušati ovacijama i negodovanjem da zagluše prostor u kome bi trebalo predlagačima najcrnjeg anti- radničkog zakona argumentavano obrazložiti – zašto  je neophodno zakon o radu vratiti na početak, na osnivanje nove radne grupe u kojoj bi bili zastupljeni svi relevantni činioci u socijalnom dijalogu i u kome bi se opštim konsenzusom došlo do održivih rešenja kojim bi sve strane u dijalogu bile manje više zadovoljne. Besmisleno je uopšte komentarisati naše dalje učešće u radu, odnosno cirkuskim tačkama Vlade i Sindikata, jer se sve na kraju svelo na jedno, a to je :  Kakva rasprava – takvi i učesnici!

Na kraju, dakle, naš stav o svemu vezanom oko zakona o radu je poznat i to smo rekli na velikom radničkom protestu Srpskog sindikalnog fronta 10. decembra u Beogradu pred deset hiljada ljudi koji nam veruju i kojima se i ovaga puta javno zahvaljujem na poverenju i podršci.   

Zato, jedina naša poruka je : Vidimo se 24. decembra na Konvenciji Srpskog sindikalnog fronta u Užicu, frontalno i složno do pobede!

Vaš, Željko Veselinović, predsednik USS Sloga

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*