Home » OBAVEŠTENJA » Na prste jedne ruke se mogu izbrojati poslodavci koji su zaposlenima, zbog inflacije, povećali zarade!

Na prste jedne ruke se mogu izbrojati poslodavci koji su zaposlenima, zbog inflacije, povećali zarade!

Prema za sada dostupnim podacima, godišnja stopa inflacije u Republici Srbiji je 9,6% u sagledavanju promena cena, u procentima, za april tekuće godine u odnosu na isti mesec prošle 2021. godine.

Da li realno deluje podatak da je mesečna stopa inflacije 1,5 odsto, u odnosu potrošačkih cena iz aprila i marta 2022. godine?

Pre par dana stiglo najnovije poskupljenje benzina i dizela. U najkraćem, svaki odlazak u trgovinu, blago rečeno, šokira… Pojedini strukovni sindikati traže povećanje osnovice zarade, ali bliži se leto, sezona godišnjih odmora, naizgled – zatišje. No, na šta da se pripremamo od jeseni?

O aktuelnim pitanjima, Objektiva.rs razgovara sa diplomiranim ekonomistom, Željkom Veselinovićem, predsednikom Udruženih sindikata Srbije “Sloga” i narodnim poslanikom u budućem sazivu Skupštine Srbije.

Odnos ubrzano rastućih cena artikala osnovne potrošačke korpe u odnosu na zaradu radnika koja ne prati rast cena, kao i “kolebljive” tzv. utvrđene cene za naftu i derivate, šećer?

– Zarade u Srbiji nikada nisu pratile rast cena i rast potrošačke korpe. Minimalna zarada je oduvek bila daleko ispod minimalne potrošačke korpe. Minimalna zarada je porasla početkom godine, ali sa početkom rata u Ukrajini i cene su počele da divljaju, a na prste jedne ruke se mogu izbrojati poslodavci koji su svojim zaposlenima, zbog inflacije, povećali zarade.

Povećanje cena osnovnih životnih namirnica i energenata najviše pogađaju džep običnog čoveka. Nestašice određenih proizvoda u rafovima prodavnica, obavezno dovode do drastičnog povećanja cena tih proizvoda.

Takozvane, kolebljive, cene nafte i njenih derivata su populističke mere koje predsednik države koristi kako bi, zbog opstrukcije formiranja parlamenta i vlade, on bio jedini odlučujući faktor u državi, pri tom praveći konfuziju, širi paniku i glasine o nuklearnom ratu i gladi. To radi isključivo zbog toga da bi on ponovo ispao “spasilac naroda” jer kad nam cene podivljaju i struja drastično poskupi, narod će opet biti delimično zadovoljan, jer nema nuklearnog rata.

Da ne izostavim i to da su, recimo, naše akcize i dalje najviše u Evropi, tako da nam je cena goriva ista kao i u celoj Evropi, a u Mađarskoj, na primer, litar dizela košta manje od 150 dinara.

Podatak da je inflacija veća od devet odsto u EU je dostupan, ali gde je u priči o inflacija Srbija?

– Po rečima guvernerke Narodne banke Srbije, Jorgovanke Tabaković, inflacija u Srbiji, u aprilu mesecu tekuće godine bila je 9,6%, a u junu, julu i avgustu se očekuje da bude veća od 10%. To je ogromna inflacija pod uslovom i da je tačna. Čisto sumnjam da je naša statistitika tačna i da ne umanjuje negativne poene i procente.

Takvom inflacijom građani Srbije će krajem leta imati duplo manju platežnu moć nego što su imali pre godinu dana, a ta platežna moć je i ovako bila veoma mala i niska.

Činjenica je da je ceo svet pogođen ratom u Ukrajini i da živimo u jednom veoma teškom vremenu, ali Srbija, za razliku od drugih zemalja, nema ni parlament, a ni vladu, tako da je u dodatno teškom periodu; osim predsednika koji neustavno obavlja sve funkcije, mi nemamo nikoga ko će rukovoditi državom i krizom.

Sve se to radi nekako veštački, ne formira se ni zakonodavna ni izvršna vlast, a sve kako bi se kupovalo dodatno vreme zbog eventualnog uvođenja sankcija Rusiji. Sve se to dodatno slama po leđima građana Srbije.

Koliko je realno očekivati konstruktivne ekonomske mere, umesto, sve češće, najavljivanog poskupljenja cena struje?

– U Srbiji ne postoje konstruktivne ekonomske mere, već je poskupljenje uvek metoda kojom se kompenzuje nedostatak znanja i stručnosti.

Nesposobnost rukovodstva EPS-a na čelu sa doskorašnjim v.d. direktorom, pečenjarem, Miloradom Grčićem i ministarkom za sve i svašta Zoranom Mihajlović – dovelo je do kraha ovog preduzeća i do urušavanja energetske stabilnosti Srbije.

Uvoz elekltrične energije od gotovo 5 miliona evra dnevno, i to nakon što je i sezona grejanja prošla, govori o tome da je EPS pred kolapsom i zato će država posegnuti za poskupljenjem struje kako bi, preko leđa građana, prebacila svoju nesposobnost i nestručnost.

S obzirom na činjenicu da ćete biti poslanik u narednom sazivu Skupštine, da li ćete deo pažnje usmeriti i prema nezaposlenima, posebno osobama koje su ostale bez posla, jer nezaposleni su praktično nevidljivi za državu, pa i socijalno okruženje?

– Udruženi sindikati Srbije Sloga i ja lično, čim to bude bilo moguće podnećemo Skupštini na usvajanje predlog novog Zakona o radu, na kome smo radili zajedno sa….

Više Na : SVE SKUPLJE SAMO ĆE PLATEŽNA MOĆ BITI MANJA

 

IZVOR: OBJEKTIVA.RS

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*