Home » OBAVEŠTENJA » Na mom radaru: Miroslav Mršević

Na mom radaru: Miroslav Mršević

Izvor: Novi Magazin, broj 259,  14. april 2016.

Autor: Miroslav Mršević. –

Miroslav Mršević rođen je 1962. godine u Priboju. Diplomirao je na Tehničko-metalurskom fakultetu u Beogradu. Pre 30 godina počeo je da radi u FAP-u kao inžinjer. Pre šest godina se angažovao u sindikatu, a po funkciji je sekretar sindikata „Sloga“. Kao predsednik štrajkačkog odbora FAP-a vodio je nedavne proteste i organizovao štrajk glađu u ovoj fabrici.

 

GIGANT

Pre 30 godina sam se po završetku studija srećan vratio u rodni Priboj i zaposlio se u fabrici koja je bila drugi Mercedes i neprikosnovena na tržištima Bliskog istoka i Afrike.

U ovom gigantu koji je tada radio s najsavremenijom tehnologijom radnici su primali po 15 plata godišnje, koje su bile među najvišima u zemlji. Na stan se nije čekalo duže od pet godina. Bilo je bolje živeti u Priboju nego u Nemačkoj.

PROPAST

Danas je radnička plata u proseku 250 evra. To i ne bi bio neki problem da im se ne duguje osam plata i pet godina doprinosa za staž. U FAP se od 90-ih  godina ništa nije ulagalo, a za vreme sankcija smo izgubili tržišta.

Najveći je, međutim, problem pokušaj pljačkanja fabrike. Volšebno je nestala imovina firme u Srbiji i inostranstvu. Sve što su generacije sticale 45 godina nestalo je za samo pet. Jedino što je poraslo jesu dugovanja.

Protestima i štrajkom uspeli smo da izdejstvujemo isplau pet zarada, promenu rukovodstva i obećanje Vlade da FAP neće ići u stečaj. Iskustvo na, međutim, uči da ne verujemo nijednoj političkoj opciji. Sami tražimo privatizacionog partnera, a pošto smo videli da je đavo odneo šalu, mi radnici FAP-a kandidovali smo se i na lokalnim izborima.

Predali smo svoju odborničku listu Radnički pokret “ Za opstanak FAP-a Miroslav Mršević“ sa 16 kandidata. Svi do jednog su radnici ove fabrike, među njima i pet žena.

 

ISELJAVANJE

Naš Radnički pokret ima samo jedan cilj, da se u Skupštini opštine oformo odbornička grupa koja će, bilo u vlasti ili u opoziciji, braniti FAP od gašenja. Ako se FAP ugasi mnogi će se iseliti iz Priboja, pa će i zaposleni u državnim ustanovama, usled smanjenja broja stanovništva, ostati bez posla.

Mi smo protiv svih političkih partija, ali dugoročno ćemo se zalagati da se u skupštine vrati nekadašnje Veće udruženog rada koje će imati autentične predstavnike radnika. Pošto nemamo novca, kampanju ćemo voditi direktno na ulicama Priboja.

Naš politički cilj je samoupravljanje sa zaštićenim tržištem i strogim poštovanjem zakona.

Mi smo antikapitalisti i protivimo se višepartijskom sistemu. Ne propagiramo komunizam, samo ćemo Pribojcima pokušati da ukažemo da je FAP sa zavisnim preduzećima pre 1990. godine imao 15.000, a danas tek nešto više od 1000 zaposlenih.

Protivimo se liberalnom kapitalizmu koji je uslovio da postanemo ekonomska kolonija Zapada.

 

 

PTDC0011

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*