Home » OBAVEŠTENJA » Miroslav Mršević u „Gnevu Srbije“ na radiju Snaga naroda

Miroslav Mršević u „Gnevu Srbije“ na radiju Snaga naroda

Država koja ne čuva svoje tržište, ne čuva ni svoje fabrike, a time ni svoj narod

Beograd, 15. mart 2015. –Tražimo da se prestane s uništavanjem FAP-a putem urušavanja društvene imovine, da ga ne preuzmu neke firme i koorporacije bez jasne definicije, proizvodnje, ulaganja u opremu, broja i statusa radnika, rekao je sekretar sindikata radnika FAP Sloga Miroslav Mršević u direktnom telefonskom uključenju u emisiju „Gnev Srbije“ na radiju Snaga naroda.

On je tokom razgovora sa voditeljem istakao da je pribojski FAP deo nekadašnje bivše jugoslovenske privrede koja je poslovala na tri kontinenta i da on ne može da funkcioniše bez pomoći države.

Capture

„U FAP-u je nekada radilo 7000 radnika a preko 45 000 njih je bilo vezano za fabriku“, rekao je Mršević i istakao da vojni, metalski i energetski komleks moraju ostati u vlasništvu države. 

„Ukoliko to ode u privatne ruke nastaće osipanje čitavog segmenta privrede“, kazao je on.

Mršević je ocenio da jedna osmina privrede mora ostati u rukama države, ostatak mešovitog karaktera, a najsitniji deo u privatnom vlasništvu. U svetu je poznato da je vojno energetski kompleks u vlasnišvu države. Na zapadu se to lukavo prikazaje kao svojina građana, dok se na istoku to prikazuje kao socijalistička uprava. 

„Mi moramo da razmišljamo šire jer se gubi tržište, posebno državno, a ako ga damo nekome ‘na izvolte’, ostajemo bez onoga što je osnov a to je izvoz“ – kazao je Mršević i kao primer naveo da je u Srbiji prošle godine prodato 1600 kamiona, preko 300 autobusa kupljeno, i da ogroman deo toga pripada uvozu.

„Država koja ne čuva svoje tržište, ne čuva ni svoje fabrike, a time ni svoj narod“ , istakao je čelnik sindikata radnika FAP Sloga.

Po pitanju najavljene privatizacije FAP-a od strane finske kompanije „Sisu“, Mršević je kazao da su od Vlade Srbije dobijena uveravanja da će biti zaposleno najmanje 600 ljudi, međutim, on je izrazio sumnju da će se to i ostvariti.

„Finski Sisu ima sve kapacitete, ali i deset puta manje zaposlenih od trenutnog broja radnika u FAP-u“, ocenivši je korektnom firmom, ali u redu svoje veličine.

Kada je u pitanju sindikalna aktivnost u fabrici, Mršević je kazao da je sindikat radnika FAP Sloga nastao od inžinjera FAP-a koji su videli da fabrika ne može da funkcioniše na način na koji je do sada funkcionisala, i da se taj sindikat nikada nije borio na način na koji to rade državni sindikati kojima je glavno da prodaju polutke. 

„Njihovi predstavnici  su pod potpunom kontrolom države i oni uopšte ne zastupaju interese radnika. Ako država donese odluku da se firma rasproda – oni bez pogovora izvršavaju zadatke“, kaže Mršević i ističe da državi treba predstavnik sindikata koji će dići ruku da 600 ljudi ostane bez posla, ali da to od predstavnika sindikata radnika FAP Sloga ne mogu da očekuju.

 

Informativna služba

Opširnije u audio prilogu (od 68 minuta) emisije „Gnev Srbije“ radija Snaga naroda, emitovane 12. marta 2015.godine.

https://www.youtube.com/watch?v=t47n2JeEsPQ#t=7104

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content