Home » SAOPŠTENJA » Krivična prijava Turskom investitoru “Teklas Automotive“

Krivična prijava Turskom investitoru “Teklas Automotive“

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ podneli su danas, uz dokaze, Osnovnom javnom tužilaštvu (OJT) u Vladičinom Hanu krivičnu prijavu protiv direktora privrednog društva “Teklas Automotive“ Vedata Sahinkaye i drugih NN lica zbog krivičnog dela falsifikovanja isprava (istupnica sindikata)  čime se sprečava garantovana sloboda sindikalnog udruživanja u skladu sa Ustavom i zakonima i nanosi direktna šteta sindikatu.

Sindikat očekuje da OJT Vladičin Han protiv okrivljenih direktora i NN lica donese naredbu za sprovođenje istrage, prikupi sve dokaze i nakon toga podigne optužnicu i da je podnese nadležnom sudu.

Naime, članovima Sindikata Sloga ,,Teklas Automotive“ kao zaposlenima u tom preduzeću od strane NN lica uručene su lažne ispisnice na kojima je utisnuto ime Sindikata Sloga ,,Teklas Automotive“ i navedeni podaci koje je neophodno popuniti radi istupanja iz članstva sindikata.

Određeni članovi sindikata su popunili ovaj dokument i predali ga rukovodstvu sindikata, koje je utvrdilo da su ispisnice lažne i da su dovedeni u zabludu po pitanju isčlanjenja.

Pravo na sindikalno organizovanje rešeno je Zakonom o radu i Statutom sindikata, a u slučaju izražavanja želje za istupanje određenog člana sprovedi se postupak isčlanjenja.

Štampanje i rasturanje lažnih ispisnica je izvedeno sa jasnom namerom da se upotrebi kao prava, pusti u pravni saobraćaj i na navedeni način vrši opstrukcija sindikalnog organizovanja Udruženih sindikata Srbije Sloga i zastrašivanje njenih članova, budući da je sindikat Sloga prepoznat kao sindikat koji ne pristaje na rad suprotan dostojanstvenom radu, neadekvatnoj zaštiti na radu i minimalnoj zaradi koja je u Srbiji kod većine stranih investitora postala uobičajeno pravo a ne izuzetak kako bi to trebalo.

Kompanija Teklas je fabrika turskog investitora Teklas Automotive i predstavlja globalnog dobavljača u auto-industriji, sa sedam fabrika u četiri zemlje.

Informativna služba

 

 

 

.

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content