Home » OBAVEŠTENJA » I u novom vremenu trebaće nam sindikalno organizovanje

I u novom vremenu trebaće nam sindikalno organizovanje

Na drugom ovogodišnjem forumu “političke stranke i sindikati“ u Beogradu su se okupili predstavnici i predstavnice sindikata, udruženja građana i političkih organizacija.

Ključna tema sastanka je bilo utvrđivanje mehanizma za koordinaciju u realizaciji „Radničkog proglasa“.  Podsećamo da su Radnički proglas iniciarali Konfederacija slobodnih sindikataAsocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata, Udruženi sindikati Srbije „SLOGASindikat lekara i farmaceuta SrbijeSavez samostalnih sindikata Novog Sada i Savez samostalnih sindikata Kragujevca.

U prvom delu su predstavljene informacije u situaciji sa angažovanjem stranih radnika na gradilištu Ling Longa. O tome su izvestili aktivisti iz Zrenjaninskog socijalnog foruma. Oni su između ostalog rekli da ova kineska invseticija osim potencijalnog zagađanja, pravi mnogobrojne probleme u lokalnoj zajednici. Jedan od njih je i količina vode koja će se u proizvodnom procesu koristiti i koja će smanjiti pritisak ili ostaviti bez vode određene delove grada. Trenutna situacija sa radnicima iz Vijetnama je takva da im investitor duguje dve zarade. Nekih pedestak radnika čeka da se vrati u svoju zemlju jer nema novca za povratnu kartu.

Zaključeno je da su potrebni sastanci sa članovima i članicama poslaničkih klubova stranaka potpisnica „Radničkog proglasa“ i da je potrebno  uspostaviti bližu saradnju i međusobno informisanje jer udar na radna prava će biti svakim danom sve veći.

Dijalogom do saradnje – forum političkih stranaka i sindikata već četvrtu godinu zajednički organizuju Olof Palme međunarodni centar i Centar modernih veština.

IS

 

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content