Home » BLOG » EPILOG

EPILOG

PIŠE: Vladimir Radosavljević, potpredsednik Sloge

U prethodnom tekstu najavio sam temu ovog. Konačan razlaz sa Milanom Petrićem, doskorašnjim potpredsednikom i poslanikom USS Sloga u Skupštini Srbije, predstavlja epilog nerazumevanja, previranja i konačno neuspelog pokušaj puča u našem sindikatu.

VRNajzad su sve karte otvorene, najzad je stavljena tačka! Ni malo srećan zbog ovakvog raspleta, i svestan štete koja iz njega takvog proističe, moram da priznam da mi je sada lakše i da najzad mogu da odahnem. Pre svega zbog toga što sam na sebe preuzeo obavezu da pokušam da, ukoliko je ikako moguće, posle dugih razgovora sa njim, shvatim šta on u stvari misli, želi i hoće, i vidim da li je moguće sa njim naći zajednički jezik. Verujte, to nije bio ni malo lak zadatak. Kasnije ću objasniti i zašto.

Pre toga, dozvolite da posvedočim o događajima koji su prethodili ovom razlazu, a koji nemaju veze samo sa nama dvojicom. Dakle, informišem vas iz prve ruke. Samo o stvarima koje znam sto posto, jer sam bio prisutan i u njima učestvovao.

Kada smo odlučivali o tome da li, s kim i zašto da izađemo na parlamentarne izbore, činilo se da smo svi mi, članovi predsedništva koji smo o tome odlučivali, slično, ili čak isto, razmišljali o tim pitanjima. Prioritetni cilj zbog kojeg smo uopšte i razmišljali o političkom angažmanu je bio – iskorišćavanje skupštinske govornice za pružanje što snažnijeg otpora usvajanju najavljenih zakona, a pre svega Zakona o radu. Sledeći cilj je bio promocija USS Sloge kroz parlament.

U tom kontekstu razmatrano je i dogovoreno sledeće: poslanik Sloge u Skupštini Srbije treba da predstavlja glas radnika Srbije! Oni koji uđu u Parlament tamo ne predstavljaju sebe i zbog toga ne treba da iznose neka lična mišljenja , već isključivo stavove USS Sloga. Čak je dogovoreno da prilikom izlaska za govornicu obavezno na početku izlaganja naglase da iznose stav, predlog ili mišljenje USS Sloge.

Na ovom mestu vas pitam: koliko ste puta, za ovih 5-6 meseci od kada je formiran aktuelni parlament, sa govornice čuli reč SLOGA ( ili sindikat, ili USS Sloga)? Odgovoriću vam – NI JEDNOM! Za vreme dok su kroz Skupštinu prošli najvažniji zakoni koji se tiču radništva, naš predstavnik u njoj je samo jednom pročitao (pripremljen) tekst povodom ZOR-a. Naravno da je veliki deo nas bilo nezadovoljno takvim njegovim skupštinskim radom, a lično sam mu to otvoreno i rekao. Ne znam za druge, ali za sebe znam da , da sam bio na njegovom mestu tokom rasprave o ZOR-u , od govornice bi morali da me odvajaju na način na koji su svojevremeno odvajali tadašnjeg gurua sadašnjeg vlasnika naših života Vučića, gospodina Šešelja – dakle fizičkim iznošenjem.

Umesto toga, videli smo bledunjav nastup koji, sem nas, verujem da niko drugi nije ni registrovao. Tad sam prvi put shvatio da se Milanovo i moje (a ne samo moje, već ogromne većine naših ljudi) mišljenje o ulozi i cilju ulasku u Skupštinu mnogo razlikuju. Tada su, i prvenstveno zbog toga , počele i sve češće nesuglasice i nerazumevanje između njega i našeg predsednika, Veselinovića.

Ulazeći sve češće i sve dublje u razgovore sa Milanom, shvatio sam da on ima neku sasvim drugačiju percepciju svoje uloge u Skupštini u odnosu na sve nas. Bio sam, kao i svi ostali, ne malo šokiran činjenicom da je, suprotno odlukom poslaničkog kluba, a sasvim sigurno i sindikata Sloga, bio uzdržan prilikom glasanja o poverenju novom sastavu Vlade. Uzdržan! U svom maniru. Nedopustivom maniru! Tada smo počeli raspravu o tome da on u Skupštinu Srbije nije ušao kao pojedinac za koga je neko glasao, već kao poslanik USS Sloge, koja ga je tamo delegirala. U skladu sa tim, on nema prava da tamo iznosi svoje lično mišljenje i svojevoljno glasa, bez konsultacija sa nama.

Ni tu se nismo razumeli, a i skorije je izjavljivao kako je za njega glasano. Gde? Kad? Na sastanku predsedništva da, ali, da li treba da ga podsetim kako? Naime, naš predlog je, u skladu sa koalicionim dogovorom sa DS bio da naši kandidati budu: Željko Veselinović na 14. Milan Petrić na 29. Vladimir Radosavljević na 79. i Nemanja Stojanović na 119. mestu. Svi smo , dakle, očekivali da naš predstavnik u Skupštini bude Željko Veselinović. I Petrić je to očekivao.

Očigledno iz nepoverenja prema Željku, na istom sastanku Predsedništva baš on je pitao – a kako ćemo sutra da kontrolišemo tog poslanika? Šta ako on u Skupštini počne da vodi neku svoju politiku? Ja sam tada rekao svoje mišljenje – nema tu mehanizama kojima se to može osigurati osim jednog: KO IZDA, DOBIĆE BATINE!!! I dalje mislim da je u ovakvim situacijama to adekvatan odgovor na samovolju i izdaju!

Tada se desilo nešto neverovatno i meni i do danas neobjašnjivo. Naime, Republičkoj izbornoj komisiji je predata potpuno istumbana lista DS u odnosu na dogovorenu i formiranu. Dakle, mnogi ljudi koji su trebali da budu, uopšte nisu bili na listi, a onima koji su na njoj ostali potpuno je poremećen redosled. I tako, tuđom greškom, Milanu i Željku su zamenjena mesta, mene na listi uopšte nije ni bilo, a Nemanja se na njoj našao na 241. mestu! Čovek se, znači, greškom našao na tom mestu, i tako, greškom, ušao u parlament. To je naravno šokiralo veliki broj naših kolega iz sindikata, od kojih smo neke jedva zadržali da ne napuste sindikat. Šta mislite zašto? Zato što su znali kolika je razlika između toga da nas u Skupštini zastupa Željko, u odnosu na Milana. I uz to, što mu mnogi nisu verovali! Mi jesmo. Ja lično jesam.

I danas, posle svega, ne verujem da je on od nekoga „kupljen“ ili nešto slično. Tad sam, posle tog šoka sa tumbanjem liste, znao da Milan nije odgovarajući čovek za to mesto. Uz Željka je mogao da bude, ali sam, nikako! Sve posle toga me samo više uveravalo u ovo mišljenje. Jednostavno, mi potpuno različito vidimo ulogu predstavnika sindikata u parlamentu. Milanovim ulaskom u njega, mislim da je naš veliki trud obesmišnjen.

U večeri saznanja o greški na predatoj listi, Milan je Željku nudio ostavku, i sam procenjujući da on nije sposoban za to da bude sam naš predstavnik. Videćemo kasnije da se u tom pogledu mnogo promenio, i da je stigao do pozicije da je počeo da misli da je mnogo pametniji od svih nas ostalih, i da je u tome koren naših nesporazuma. Nije! Nije ni najpametniji, a nije u tome ni koren nesporazuma. Koren nesporazuma ostaje i danje činjenica da on uopšte ne shvata svoju ulogu u parlamentu.

Potpuni poraz za nas je predstavljala činjenica da se prilikom protesta sindikalista ispred Skupštinena kojem je učestvovala i USS Sloga, dok se u njoj raspravljalo o ZOR-u, naš predstavnik u toj istoj Skupštini nije pojavio ispred nje kako bi se obratio kolegama.Sva njegova objašnjenja (imao je neodložne obaveze oko pripreme sastanka sa sindikalcima?!?) meni su delovale, ne neubedljivo, većneshvatljivo. A vama?

Uz sve ovo, Milan je prisustvovao sastanku na kojem su se okupili pučisti u želji da preotmu Slogu. Posle tog sastanka, nastavio je da koketira i sa jednima i sa drugima, opet pozivajući se na sad već providnu „uzdržanost“ prilikom glasanja na tom sastanku. Uzdržanost koja mu je omogućavala da pred pučistima bude njihov, a pred nama naš. Ali, opet u ličnoj prepisci, razgovoru, odmah posle tog sastanka, po našem saznanju za isti sam mu pisao – ovo je situacija u kojoj ne možeš biti neutralan! Ili si naš ili njihov. O tom sastanku si ćutao, nikoga od nas koji na njemu nismo bili nisi obavestio!? Navodnom brigom za ugled sindikata ti si poistovetio i posmatrao ravnopravnim odluke pučista, donete apsolutno i nesumnjivo nelegitimno i suprotno Statutu, i odluke GO na kojem je prisustvovalo 90% članova tog organa?

I dalje glumeći navodnu neutralnost, sa pučistima je sutradan išao u banku u pokušaju da nam preotmu račun sindikata, kao potpisnik ugovora sa Telenorom isključio telefone svima onima koji su ih imali, a bili na strani legalnih organa sindikata, a iste ostavio pučistima, a svoj i status svog sindikata proglasio zamrznutim, što ne postoji kao opcija u Statutu. Ipak, baš kao što nismo hteli, u opštem i interesu naših koalicionih partnera, da dižemo galamu oko tumbanja liste DS za izbore (iako smo, kad smo videli šta su uradili, mogli da je osporimo, kao potpisnici), tako isto smo pokušali da tolerišemo i ovu Milanovu samovolju.

Ipak, sve ima granice. Kad je, posle dogovora sa mnom („drugarski ću to da uradim, ali da znaš, Vlado, samo zbog tebe“), i njegovog izbora dana kada sam zbog toga otišao u Beograd (tamo-ovamo 250 km), najpre obećao da ćemo se naći oko 14 časova, a na kraju se nije pojavio, to je bio vrhunac! Uz sve to, neprijatno sam ga „iznenadio i uvredio“ porukom u kojoj sam ga pitao da li on, posle mog bezrazložnog dolaska u BG i celodnevnog blešenja po istom, misli da sam ja magarac? Možda i jesam magarac. Jer, očigledno je da ulogu u sindikatu, ali i viđenje i shvatanje naših međusobnih odnosa (uzajamnog poverenja i poštovanja) posmatram mnogo drugačije od Milana.

Ja sam oduvek u sindikatu bio iz uverenja i ubeđenja. Nikada nisam , pa ni kao potpredsednik USS Sloga, niti tražio, niti dobio ni dinar na ime neke naknade, dodatka ili bilo kako. A dozvoljavam da mi ispiraju mozak oni koji samo pominju šta su i koliko uneli u Slogu, a nikada i šta su od nje dobili. Kad smo već kod toga, ja Milana pitam javno: pričao si mi dugo šta si ti sve dao Slogi, ali nikada – šta si ti od nje dobijao? Vidim da to što si zahvaljujući Slogi postao poslanik ne računaš, valjda misleći da si tamo dospeo zahvaljujući svojim kvalitetima.

To nerazumevanje i mogu da shvatim, njega pripisujem osećaju više vrednosti koju prema sebi gajiš, ali, odgovori na pitanja koja ne traže nikakvu procenu, već se mogu kvantitativno, u ciframa prikazivati i meriti: koliko dugo i u kolikim iznosima si, kao potpredsednik, dobijao apanažu u USS Sloga? Ističeš da su se odluke u Slozi donosile bez tvog znanja, samovoljom predsednika. Pitam te, da li si i za to vreme, kad je „to tako“ činjeno, redovno uzimao apanaže?

Posle svega smo odlučili da se odreknemo njega kao našeg predstavnika u Skupštini, da mu javno tražimo da nam vrati mandat ( u šta ne verujem, jer on očigledno misli da je taj mandat njegov, a na osnovu čega – ne znam, verujte mi) i da mi rešimo njegov „zamrznut“ status tako što ćemo da ga odmrznemo i izbacimo iz sindikata. On više nije ( a od prvog dana nije ni bio) naš predstavnik u Skupštini. Koga predstavlja, valjda on zna.

U svakom slučaju, ono što ja sigurno znam je to da će ogromna većina članova GO USS Sloge ovu vest primiti sa olakšanjem i odobravanjem.

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*