Home » OBAVEŠTENJA » DŽABA STE KREČILI!
DŽABA STE KREČILI!

DŽABA STE KREČILI!

Vlada štednje je još jednom jeftino kupila vreme, na odloženo i na rate, ponudivši prosvetarima samo nadu i budućnost u koju i oni sami više ne veruju

Beograd,14.februar 2015. — Čelnici dva od četiri reprezentativna sindikata obrazovanja, Sindikata obrazovanja Srbije i Granskog sindikata prosvete ‘Nezavisnost’, postigli su dogovor sa ministrom prosvete i potpisali nekakav sporazum o rešavanju spornih pitanja vezanih za štrajkačke zahteve.

Zadovoljan. Ministar Verbić

Zadovoljan. Ministar Verbić

Pored toga, kako tvrde iz nadležnog ministarstva, potpisivanje sporazuma podrazumeva i normalizaciju nastave i saglasnost za potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora.

Preostala dva sindikata, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije o ovome će odlučivati na sednicama svojih odbora koje će biti održani narednih dana.

Do sporazuma se došlo posle skoro tri meseca pregovora, u kojima su zahtevali izuzeće od umanjenih zarada, donošenje zakona o platnim razredima i platnim grupama i potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora.

 

Dobili najviše što su mogli (?)

Sporazum su potpisali predsednik „Nezavisnosti“ Tomislav Živanović, potpredsednik Sindikata obrazovanja Srbije Radomir Šojanović i ministar Srđan Verbić.

Prema tvrdnjama Radomira Šojanovića, potpredsednika Sindikata obrazovanja Srbije, sindikati su dobili najviše što su mogli.

Govoreći o zahtevima sindikata on je podsetio da je prvi štrajkački zahtev bio da se prosveta izuzme od odbijanja 10 odsto od plate.

“Kroz pregovore i razgovor su nas ubedili da to nema osnova i da ne bi bilo zakonski da se izuzmemo od toga. Ipak, uspeli smo upravo kroz jedan od članova sporazuma i Poseban kolektivni ugovor kroz dobijanje novogodišnje nagrade u neku ruku nadoknaditi tih 10 odsto“, rekao je Šojanović.

On je naveo i da je potpisan Poseban kolektivni ugovor vrlo povoljan za zaposlene u obrazovanju.

 

Šta je dobijeno?

Prema tvrdnjama iz Sindikata obrazovanja Srbije, štrajkom koji je trajao gotovo tri meseca su dobili „odličan PKU, obezbedili izmene ZOSOV-a na način kojim neće biti šteta po zaposlene, obezbedili uslove i garancije za donošenje Zakona o platama u javnom sektoru, obezbedili učešće sindikata u mnogim sistemskim procesima i naterali državu da potpiše obavezu da u 2015. godini ublaži smanjenje plata“.

tm

I on je zadovoljan. Tomislav Živanović

Ukoliko se desi da Vlada ne ispoštuje bilo koju potpisanu obavezu, sledi novi protest, akcija, štrajk, poručuju iz sindikata čiji je lider Tomislav Živanović.

 

Sporazum na odloženo i na rate

Granski sindikat prosvete Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, od prvog dana štrajka, kao nereprezentativni sindikat doneo je odluku da podrži štrajk kolega.

Capture

Nezadovoljni!

U duhu pune sindikalne i radničke solidarnosti dali smo učešće i svim protestima koje su organizovala i vodila ova četriri reprezentativna sindikata, prosto ubeđeni da će organizatori ostati uporni poput advokature koja je nesalomivo pokazala kako se jednom upornošću i profesionalnošću brani profesija.

6

Najnezadovoljniji!

 

Danas, nakon potpisanog sporazuma u koji još uvek nemamo uvid, smatramo da je „Vlada štednje“ još jednom jeftino kupila vreme, na odloženo i na rate, ponudivši prosvetarima samo nadu i budućnost u koju i oni sami više ne veruju.

A što se tiče poruke koja je upućena nakon sporazuma da „ukoliko se desi da Vlada ne ispoštuje bilo koju potpisanu obavezu, sledi novi protest, akcija, štrajk“, mišljenja smo da će ga biti još teže organizovati, s obzirom da nakon svakog netransparentnog i poluzavršenog štrajka sve manje radnika veruje u sindikate i njihove lidere kao branioce njihovih prava.

Za grafite, odnosno pisane žvrljotine na fasadama obično kažu da su na neki način glas naroda.

Ako je po tome, onda bi glas, ili prikladna poruka jednog običnog prosvetara bila – džaba ste krečili!

 

Informativna služba

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top