Home » OBAVEŠTENJA » Država odmah da reaguje u JURI
Država odmah da reaguje u JURI

Država odmah da reaguje u JURI

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” najoštrije osuđuju privremeno udaljenje Nemanje Vasiljevića i Marjana Jeftovića, radnika Koreanske Jure d.o.o. Rača i zahtevaju hitnu reakciju države, Inspekcije rada u Nišu i Ministarstva pravde i da se isti vrate na posao.

solidarnostOni su nakon emitovanja emisije „Revolucija“ na temu kršenja prava radnika i Ustava Srbije u fabrici „Jura“, privremeno udaljeni sa svojih radnih mesta i sada im se preti otkazom.

Za državu i one koji tvrde da će novi Zakon o radu doneti sigurnost posla i strane investicije nema boljeg primera nego da upravo sada i u ovom trenutku intervenišu i dokažu da je Zakon o radu na strani radnika koliko i poslodavaca i da te ljude vrate na posao.

Smatramo da nad radnicima ne treba ekserimentisati samovoljnim odlukama stranih kompanija koje krše naše zakone i Ustav naše zemlje u potrazi za profitom, već im jasno treba staviti do znanja da njihovo poslovanje trebaju da usklade sa važećim propisima i zakonima naše države.

Podsećanja radi, ova strana kompanija u našoj zemlji tokom 2011. godine uručila je otkaze za troje sindikalnih aktivista Udruženih sindikata Srbije “Sloga” u Juri, predsednici sindikata Nevi Obradović, potpredsednici Marijani Ilić i sekretarki Veri Petrović i istovremeno ovim potezom uništila sindikat u toj fabrici.

One su nakon tri godine borbe pred nadležnim sudovima uspele da dokažu da su nezakonito dobile otkaz od poslodavca zbog svojih aktivnosti sa pozicija sindikata iznošenjem u  javnosti da se krše prava radnika ali bez mogućnosti povratka na posao.

Zato, ukoliko izostane reakcije države, dokazaće se da je priča o reformskom Zakonu o radu i pravima sindikalnih aktivista samo mrtvo slovo na papiru i ulaznica za rad srpskog radnika u paklu tržišta u kome je profit jedina vrednost za kojom se teži.

U Beogradu, 16. jula 2014. godine

Željko Veselinović, predsednik USS „Sloga“

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top