Home » SAOPŠTENJA » Dostojanstven rad ili dobrovoljno ropstvo?
7. oktobar je svetski Dan dostojanstvenog rada. Uvela ga je Međunarodna organizacija rada 1999.godine, i od tada se obeležava širom sveta.

Dostojanstven rad ili dobrovoljno ropstvo?

Beograd, 07.10.2014,godine — Sa uslovima rada i platama koje su jedne od najnižih u Evropi i regionu nema ni govora o bilo kakvoj vrsti dostojanstvenog rada u Srbiji, ocena je Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, povodom 7. oktobra, Svetskog dana dostojanstvenog rada.

7. oktobar je svetski Dan dostojanstvenog rada. Uvela ga je Međunarodna organizacija rada 1999.godine, i od tada se obeležava širom sveta.

Dostojanstven rad znači imati pristojan posao i adekvatnu novčanu naknadu koja će pokriti osnovnu potrošačku korpu, režije i ostaviti nešto za život dostojan čoveka kao ljudskog bića.

Umesto toga, svakodnevno smo svedoci da se prava radnika krše na svakom koraku i da sve više njih usled hroničnog nedostatka posla dobrovoljno pristaje da radi za minimalac, čak i ispod njega, često pod sumnjivim ugovorima, neprijavljeno i sa kašnjenjem plata od nekoliko meseci pa čak i godina.

Sve ovo daje objektivnu sliku o trenutnom stanju dostojanstvenog rada u Srbiji koje sve više liči na dobrovoljno ropstvo u rukama globalnog kapitala, u kojem poslodavci nastoje da od radnika stvore fleksibilnu radnu snagu koju mogu angažovati isključivo po svojoj volji i uslovima zarad stvaranja profita.

Stoga, još jednom pozivamo Vladu Srbije da odustane od najavljenog smanjenja plata i penzija, jer dostojanstven rad mora biti u centru svih društvenih i političkih zbivanja kako bi se izgradile vrednosti koje će garantovati zarade od kojih će moći da se pristojno živi i gde je fokus čovek kao ljudsko biće.

Informativna služba USS Sloga

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*