Home » OBAVEŠTENJA » Dokle da nas pljačkate kroz fantomske račune za struju

Dokle da nas pljačkate kroz fantomske račune za struju

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” upozoravaju da je današnja odluka o povećanju cene električne energije za garantovano snabdevanje u odnosu na postojeću prosečnu cenu za 6,5 odsto podmukla praksa kojom se građani Srbije godinama bezočno pljačkaju.

Kada se na ovu cenu kasnije bude povećala i cena struje, odnosno kilovat sata, kroz takođe fantomske tarife potrošnje električne energije (zelena, plava, crvena) ispada da će struja u narednom periodu biti omča oko vrata za većinu siromašnog stanovništva Srbije, a posebno radnika koji primaju minimalac i penzionera sa najnižim primanjima.

Upozoravamo, ne igrajte se sa građanima i ne pljačkajte nas kroz fantomske račune za struju, jer više od million građana Srbije je na spiskovima izvršitelja za prinudnu naplatu dugova, uglavnom za komunalne račune jer nemaju odakle da plate.

Mi svakog meseca kao potrošači plaćamo tu bezobraznu i podmuklo nasleđenu fantomsku tarifu zvanu „trošak garantovanog snabdevača” i „obračunsku snagu”, bez obzira na to da li smo na mernom mestu trošili struju ili ne. Na pomenute stavke obračunava se akciza i PDV, kao i taksa za RTS, a za neizmirenje tih obaveza obračunava se zatezna kamata, zbog čega ogroman broj građana biva izložen isključenjima sa mreže i zelenaškim kamatama koje im kasnije onemogućuju da plate ono šta su stvarno potrošili.

I nije to samo problem, jer najveći teret pada na seoska domaćinstva sa jednotarifnim brojilom koji najmanje troše a najviše plaćaju.

U isto vreme, godinama unazad 20 najvećih privrednih dužnika za struju u Srbiji (a individualno ima ih na hiljade miljenika režima), među kojima su mahom državna preduzeća, prema poslednjim podacima od 10. aprila duguju više od 17,2 milijarde dinara, dok se oni koji su sistemski uništavali energetski sistem umesto kažnjavanja “nagrađuju” nekim novim funkcijama.

Znanja radi, Savet Agencije za energetiku je na današnjoj sednici, na zahtev JP EPS Beograd, dao saglasnost na odluku o povećanju cene električne energije za garantovano snabdevanje koja će se primenjivati od 1. septembra. /link/

Informativna služba  

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content