Home » OBAVEŠTENJA » Bruka i sramota: Gradonačelniku Novog Sada Vučeviću otkazi najbolje rešenje!?

Bruka i sramota: Gradonačelniku Novog Sada Vučeviću otkazi najbolje rešenje!?

Juče jedno, danas drugo, sutra treće i uvek na štetu radnika

Beograd, 09.11.2018. – U jučerašnjem prilogu TV N1, gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću “socijalni program ” za 130 radnika invalida je najbolje rešenje.

Ne može da tumači, kaže, da li neko socijalni program doživljava kao prinudno rešenje, ali je po njemu ono bilo najbolje.

„Nije bilo jednostavnih rešenja i socijalni program je bio, po meni, jedno od realnih i konkretnih i dobronamernih ponuda za rešavanje statusa zaposlenih“, rekao je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada za TV N1.

Socijalni program osmislilo je i sprovelo Ministarstvo rada koje na pitanja TV N1 nije odgovorilo.

Direktor DES-a navodi da je broj zaposlenih morao da se smanji, jer dugovi preduzeća, koji se gomilaju od 2006. prelaze 400 miliona dinara. Nije hteo, dodaje, dalje da ih gomila.

„To je takva geneza. Ja nisam hteo ni u koga da upirem prstom. Bilo je tu određenih zaključaka pojedinih sindikata koji kažu da zaposleni u DES-u nisu tu da bi stvarali profit, e onda ovo ne bi bilo preduzeće koje je na tržištu, nego bi bila neka socijalna ustanova“, Branislav Kostadinović, direktor DES-a.

U DES-u, koji ove godine puni 70 i koji je u Srbiji bio najstarije i do skoro najveće takvo preduzeće, ostalo je 38 radnika od njih blizu 170.

Sloga: Vučević i Đorđević debelo zaboravili šta su rekli. Da ih podesetimo!

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranom Đorđevićem obišao je prošle godine krajem oktobra preduzeće “DES“ d.o.o. Novi Sad, firmu za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje za rad i zapošljavanje osoba sa invaliditetom i lica oštećenog sluha, sa statusom preduzeća od posebnog društvenog interesa.

– Nakon obilaska pogona tog preduzeća, rečeno je da je Grad Novi Sad je doneo odluku, uz konsultacije sa resornim ministarstvom, da konvertuje potraživanja Grada u kapital novosadskog “DES“-a kao podsticaj toj firmi da nastavi da radi.

“To je važno jer taj tip preduzeća nije vezan samo za ekonomski kontekst, nego i za socijalno odgovorno angažovanje svih građana”.

– Jedan od vidova konkretne podrške je npr. angažovanje “DES“-a od strane državnih i privatnih privrednih subjekata za usluge koje može da im pruži. Upravo je današnja poseta svojevrsni poziv da svi koji imaju mogućnosti, a u okviru zakonskih rešenja, posebno onih vezanih za rezervisane javne nabavke, angažuju “DES“. Tržište je neumoljivo, ali ako država, pokrajina i grad stanu zajedno i kažu da je jedinstvena politička odluka da ova vrsta preduzeća mora imati podršku, onda je to garancija da će oni uspeti i izdražti. Mi ćemo se truditi da damo preporuku da se za sve ono što Grad naručuje putem javnih i javno-komunalnih preduzeća, a što može “DES“ da proizvede, upravo to preduzeće angažuje – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da je evidentno da država subvencioniše i pomaže rad tog preduzeća i da je cilj da se podstakne na zapošljavanje što više osoba sa invaliditetom.

– Ova firma dobro radi i pokazuje znake poboljšanja, a nekada je bila u vrlo lošem stanju. Verujem da će vrlo brzo biti potpuno stabilna i zato im želim što više posla. Pokušaćemo da animiramo i neka druga ministarstva da im dodele poslove – rekao je ministar Đorđević.

A koliko je obećanja izgovoreno može se videti u ova dva video priloga koji svedoče o političkoj neodgovornosti i korektnosti onih koji sprovode vlast. Juče su pričali jedno, danas drugo, sutra treće i uvek na štetu radnika!

 

 

 

.

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*