Home » БЛОГ » ЈАВНА РАСПРАВА О ЈАДНОЈ РАСПРАВИ
ЈАВНА РАСПРАВА О ЈАДНОЈ РАСПРАВИ

ЈАВНА РАСПРАВА О ЈАДНОЈ РАСПРАВИ

ПИШЕ: Владимир Радосављевић

Реагујући поводом сопствене одлуке да откаже преостале две јавне расправе о предлогу измена ЗОР-а, надлежно министарсво привреде је издало саопштење у којем наставља да манипулише јавношћу и свесно доводи у заблуду грађане објашњавајући тобожње разлоге који су их навели да предложе овакав закон. Од приче о омогућавању повољнијих услова пословања за стране инвеституре се очигледно одустало (напрасно, од куд, зашто? ) и данас  нам је сервирана прича о заштити интереса запослених у малим и микро предузећима, као и незапослених??? Да не настављамо са питањима – а шта би са страним инвеститорима – зар не рекосте да без њих нема спаса?

Vladimir RadosavljevicПитаћемо писце саопштења – зар се Закон о раду и до сада није односио на све облике запошљавања и власништва? Зашто пропагирају вештачку поделу на запослене у јавном сектору и остале запослене? Које одредбе новог предлога закона се, појединачно односе на које запослене? И које на незапослене?

Својим невештим тумачењима надлежна министарства желе да остваре само један циљ – да на сваки могући начин онемогуће отпор антирадничким законима и испуне обавезе које, очигледно, имају према стварним креаторима овог предлога – страним привредним коморама у Србији. Баш им верујемо да су представници америчке привредне коморе првенствено размишљали како у Србији да заштите запослене у малим и микро преуизећима!

Такође, покушава се створити вештачка подела на интересе запослених и незапослених, јер различити интереси не постоје. Сви запослени у Србији су потенцијално незапослени, а незапослени тек са овим законом фактички губе сваку наду да ће икада бити запослени (сем повремено, пробно, на одређено итд).

Влада која игра улогу неспособне да организује јавну расправу због стотинка активиста својих помагача из СС И УГС Независности који их наводно, у томе онемогућише, сад иде и корак даље – покушава да сукоби грађане Србије вештачки их делећи на оне које овај закон, наводно , штити, и оне који су актуелним, наводно , заштићени.

Започели сте опасну игру, господо. вашу планирану “јавну”, а у ствари “јадну” расправу, свесно избегавате да спроводите у складу са основним начелима на којима се она обавља у нормалним условима у целом свету, и преносите је на улицу, успут покушавајући да око ње супротставите две групе својих суграђана.

Ми вам поручујемо – имаћете не “јадну” већ праву јавну расправу у овом друштву и то онакву  какву заслужујете! На улици! И имаћете поделу на сукобљене групе – у једној ћете бити ви са својим налогодавцима, а у другој сви ми који смо ваше потенцијалне жртве – запослени у свим облицима запошљавања и власништва, и сви незапослени, и студентски  и грађански покрети и удружења и општи народни Фронт уперен против вас!

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top