Home » BLOG » Dobro jutro neoliberalna Srbijo!
Dobro jutro neoliberalna Srbijo!

Dobro jutro neoliberalna Srbijo!

Ako ste se jutros probudili u Srbiji, u zemlji u kojoj se razmišlja po principu “Bolje išta nego ništa”, u kojoj zaposleni rade po 100 meseci a ne primaju platu, gde penzioneri izdržavaju svoju decu i unuke do smrti, gde ljudi i dalje veruju u bajke i obećanja političara o boljoj i svetlijoj budućnosti, gde se građani teraju do imbecilnosti da stežu kaiševe dok se političarima buše nove rupe zbog popuštanja,ništa drugo nego da vam poželimo dobro jutro.

CaptureIzmene i dopune Zakona o radu od danas su na snazi. To znači da će već od danas poslodavci u Srbiji postupati u sladu sa novim odredbama.

Od danas se zaposlenim na sasvim drugi način obračunavaju otpremnine, minuli rad, rad po ugovoru i uslovi pod kojima je moguće dati otkaz radniku.

U odnosu na predhodni zakon, novim odredbama su značajno umanjena prava radnika i dat maksimum poslodavcima da upravljaju sudbinama svojih zaposlenih.

Po novom, poslodavac može radniku da otkaže ugovor o radu u skladu sa njegovom radnom sposobnošću, ako proceni da ne poštuje radnu disciplinu, utvrdi da je povredio radnu obavezu, i ako firma u kojoj je zaposlen utvrdi da nema potrebe za njegovim daljim angažmanom.

Široki spektar potpuno nedefinisanih pojmova biće osnov za pronalazak milion mogućih razloga i obrazloženja da se zaposlenom uruči otkaz.

Pogotovu ako se zaposleni usudi da upotrebi novu zakonsku mogućnost prema kojoj je predviđeno da u slučaju kada poslodavac ne isplaćuje radniku platu, zaposleni može u izvršnom postupku, bez vođenja sudskog spora da reši taj problem, tako što će se sa platnom listom obratiti inspekciji.

U uslovima srpske ekonomije, gde je radnik samo jedan od gomile zamenljivih šrafova na ogromnom neuposlenom tržištu rada, sama pomen na mogućnost prijave inspekciji spada u domen naučne fantastike.

Da skratimo. Dobro jutro neoliberalna Srbijo!

Ž. Veselinović

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top