Home » ОБАВЕШТЕЊА » Жељко Веселиновић за Курир: Страшно понижавање радника

Жељко Веселиновић за Курир: Страшно понижавање радника

Извор: курир.рс, 14.11.2018. године –

Дејан Станојевић, власник фирме „Мита производња намештаја“ из Бобишта код Лесковца, забранио је запосленима одлазак у тоалет!

– Због непоштовања договора о коришћењу ЊЦ донета је следећа одлука: Забрањује се коришћење ЊЦ мимо пауза, осим у случајевима крајње нужде. Радник који има потребу чешће да иде у тоалет мора доставити лекарско уверење о свом здравственом стању. Вршиће се константни наџор путем камера и ако се утврди да неко злоупотребљава своја права о коришћењу тоалета, исти ће бити најстроже санкционисан!!! – овом „уредбом“ Станојевић, који је на њој потписан, утерује страх у кости својим радницима.

Бивши радник поменуте фирме, који је желео да остане анониман (име и презиме познато редакцији) каже за Курир да је ова уредба о одласку у тоалет донета на почетку ове године, као и да је и даље на снази.

– Строго се контролише ко колико пута иде у ЊЦ, сада радници морају да се уписују у свеску кад одлазе да врше нужду. Води се евиденција одлазака и мора да се упише време када је радник био и колико се задржао. Све што је више од два пута се пребацује радницима, скреће им се пажња, буду позивани на разговоре код шефова и власника фирме, вичу на раднике: „Што си био? Губиш време, не можеш да радиш.“ Због тога је та уредба написана тако како је написана и тога сви морају да се придржавају – открива наш саговорник.

Он додаје да је једно време чак била пракса да радници иду службеним бициклом до тоалета, који се налази на средини фабричког круга.

– То лекарско уверење које траже је врста опомене, њима је сметало кад неко од радника оде више од два пута, зато су и донели ту уредбу која је понижавајућа. Претња је и то што пише да ће онај ко је злоупотреби бити најстроже санкционисан. Једно време су чак и закључавали тоалет, па су кључеви били код шефова, па су запослени од њих морали да траже. Сада постоји та свеска евиденције и то контролишу шефови, мора да се уписује свако – рекао нам је бивши запослени.

Питања смо упутили и фирми „Мита намештај“, као и Министарству за рад, али до закључења броја нисмо добили одговоре.

Председник Удружених синдиката Србије „Слога“ Жељко Веселиновић каже да су невероватни начини на које се понижавају радници у 21. веку:

– С обзиром на то да је фирма из Лесковца и са југа Србије, где су сличне ствари дешавале у „Јури“ из Лесковца, „Геоксу“ из Врања и „Олимпији“ из Ниша, које су због својих поступака остале некажњене јер инспекција за рад свој посао није обављала како треба, вероватно је послодавац применио исти рецепт угледајући се на њих.

Нико нема права да од радника тражи додатна лекарска уверења и тиме их додатно понижава, а поготово да неко до тоалета мора ићи бициклом. Ако има злоупотреба, а верујем да их има, онда треба санкционисати појединце који крше дисциплину, а не све кажњавати и понижавати због пропуста појединаца. То је још један показатељ да су синдикати неопходни у таквим компанијама, јер би заједничким снагама могли да доведу већину ствари у ред.

 

Опширније на: СКАНДАЛ! ФИРМА „МИТА“ ИЗ ЛЕСКОВЦА РАДНИЦИМА БРАНИ ДА ИДУ У ТОАЛЕТ: Траже им лекарски за одлазак у WC! Пиш, пиш само на паузи!

 

 

 

.

Lajkuj i Podeli...

One comment

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top