Хоме » СЛОГА ВЕСТИ » Здравствена заштита на територији Општине Рековац пред колапсом
Здравствена заштита на територији Општине Рековац пред колапсом

Здравствена заштита на територији Општине Рековац пред колапсом

РУКОВОДСТВО ОПШТИНЕ РЕКОВАЦ НЕИСПУЊЕНИМ ОБЕЋАЊИМА УВЕЛО ДОМ ЗДРАВЉА РЕКОВАЦ У ВИШЕМИЛИОНСКА ДУГОВАЊА

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ – синдикат здравства и социјелна заштите позивају председника Општине Рековац и све одговорне у Општини, као и у Министарству државне и локалне самоуправе да у што краћем року Дому здравља Рековац уплате обећана средства, како запослени не би стрепили за своју егзистенцију а грађани не би били ускраћени за пружање здравствене заштите.

Рачуни Дома здравља Рековац су у блокади од марта. 2021. године, а дуг за плате радницима ове установе износи више од 6.000.000,00 динара, што је недопустиво и представља озбиљан проблем како за запослене тако и за пацијенте. (Блокада рачуна и дуг су потврђени од стране Дома здравља Рековац на основу Слогиног захтева о слободном приступу информацијама од јавног значаја, које се тичу информације о финасијском пословању).

Заправо, највећи проблем у пословању је поменути дуг за плате, који је настао у току пандемије ангажовањем радница за одржавање хигије, јер у Дому здравља Рековац у том тренутку није било запослених који су тај посао обављали.

Како Републички фонд за здравствено осигурање, на основу прописа који уређују област запошљавања у здравству није могао да финасира ново запошљавање поменутог кадра, руководство општине Рековац је ту обавезу преузело на себе, а Дом здравља Рековац је поштујући договор ангажовао неопходан кадар, који, нажалост, локална самоуправа није испоштовала И није уплатила новац за плате хигијеничара.

Због таквог опхођења и неодговорности општинског руководства, један број запослених је решио да своје муком стечене плате наплати судским путем, што ће значајно увећати већ поменути дуг од 6.000.000,00 динара.

Због свега напред наведеног Дом здравља Рековац се данас налази у безизлазној ситуацији, здравствени радници су у паници да ли ће моћи да приме своје зараде.

Уколико Локална самоуправа не реализује оно што је обећала и одмах не уплати средства на које се обавезала, пружање примарне здравствене заштите на територији Општине Рековац је пред колапсом, посебно имајући у виду нови талас пандемије коју Кризни штаб навелико најављује.

 

УСС “Слога”– синдикат здравства и социјелна заштите

Предраг Ђурић, председник

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Сцролл То Топ