Home » КАМПАЊЕ » Због Јуре и Геокса Слога најављује протесте
Због Јуре и Геокса Слога најављује протесте

Због Јуре и Геокса Слога најављује протесте

Извор:Данас,21.09.2016.
Аутор: Г.Влаовић-

У Србији се често најављује „врућа“ јесен коју ће обележити масовни раднички протести због тешке економско-социјалне ситуације а како тврде у Удруженим синдикатима Србије „Слога“ ове године ће се по том питању коначно прећи са речи на дела.

Наиме, незадовољна односом послодаваца у фабрикама попут Геокса и Јуре према радницима који веома често излазе у јавност са тврдњама да трпе мобинг и тортуру „Слога“ је одлучила да се солидарише са њима и дигне свој глас против таквог понашања. Реч је углавном о фабрикама у страном власништву које држава субвенционише за отварање нових радних места.

– С обзиром да су шиканирања радника у Србији све чешћа, да се крше основна права запослених, одлучили смо да покренемо протесте који имају два циља. Први је да заштитимо раднике у тим предузећима и покажемо послодавцима да немају право да их шиканирају, а други је да би се исказала солидарност као моћно оруђе у борби за радничка права. С обзиром на то обишао сам фабрику Геокс у Врању и Јуру у Лесковцу. У Геоксу смо формирали и иницијативни одбор синдикалне организације „Слоге“, а у обе фабрике проверили расположење радника и њихову спремност да се боре за своја права. Сходно томе крајем септембра или почетком октобра организоваћемо протесте прво у Врању, а онда и испред неке од фабрика Јуре у Србији са којих ћемо поручити да тортура послодаваца према радницима у Србији мора престати и да се радничка права морају поштовати – каже за Данас Жељко Веселиновић, председник Удружених синдиката Србије „Слога“.
Према његовим речима, „Слога“ је иницијатор протеста, али је истовремено позвала и на јединство те су и други синдикалци и радничке организације добро дошли да учествују.

– Постоји велико интересовање међу радницима који не раде у Геоксу и Јури да учествују у протестима и искажу солидарност са својим колегама. Баш због тога и очекујемо да ће протести које организујемо имати масовност. Позивамо све раднике који у својим колективима имају исте или сличне проблеме као запослени у Јури и Геоксу јер смо спремни да организујемо и протесте испред њихових и на тај начин се заједнички изборимо за њихова права – објашњава Веселиновић.
Он додаје да поред протеста „Слога“ покреће и кампању за укидање стечаја у свим предузећима у која је уведен, а не постоје економски разлози за тако нешто. Реч је о предузећима попут 14. октобра, ИМТ-а, ФАП-а и другим.

– Свар је у томе што та предузећа нису отишла у стечај из економских разлога већ због интереса тајкуна који желе да се докопају земљишта које би претворили у грађевинско, увозничког лобија или других шпекуланата. У потпуности је неприхватљиво да Србија остане без фабрика које су јој потребне, а радници без посла и могућности да обезбеде егзистенцију својим породицама. С обзиром да неке од тих фабрика и сада раде или ће ускоро почети да реализују одређене послове и запошљавају раднике по уговорима о делу бесмислено је тврдити да су оне пропале те их послати у стечај као што је урађено. Одлуке о стечају треба поништити, раднике вратити на посао и поново започети производњу. Ми ћемо такав захтев упутити надлежнима наводећи овде изнете аргументе због чега та предузећа и даље треба да раде. Потпуно је ван памети тврдити да је примера ради Србији непотребна фабрика трактора те да је треба угасити – сматра Жељко Веселиновић.
Он додаје да ће „Слога“ инсистирати и на доношењу закона о заштити домаће производње.

– Реч није о било каквој демагогији и популизму већ о повлачењу рационалног потеза за опоравак домаће привреде. Тим законом би било прописано да сва предузећа имају обавезу да у одређеном проценту материјале и опрему купују од домаћих понуђача. Тај закон који иницирамо би демонстрирао одговоран однос према домаћој привреди и омогућио запошљавање нове радне снаге и повећао буџетска примања – закључује Веселиновић.

Lajkuj i Podeli...

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top