Home » OBAVEŠTENjA » ZASTRAŠIVANjE NOVA TAKTIKA VLADE
ZASTRAŠIVANjE NOVA TAKTIKA VLADE

ZASTRAŠIVANjE NOVA TAKTIKA VLADE

Beograd, 26. decembar 2013. – Danas je u Beogradu, prema programu Ministarstva za rad, socijalnu politiku i zapošljavanje trebala da bude održana treća i poslednja Javna rasprava, nakon koje bi se do 10. januara 2014. godine, Predlog izmena Zakona o radu dostavio Vladi Srbije na potpis, a nakon toga dostavio Skupštini Srbije na dalju proceduru i usvajanje.

Jednostrana odluka predlagača da se javne rasprave ne održe zbog oštrih suprotstavljanja sindikata, zaustavila je svaku vrstu komunikacije i dijaloga na tu temu, sve je stavljeno u funkciju predlagača i kupovinu budućeg vremena.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” su konačnog stava da ovaj Predlog zakona ne treba prihvatiti, zato što u njemu nema elemenata stvaranja države socijalnog blagostanja, on je klasičan neoliberalni projekat  baziran  na masovnoj privatizaciji i fleksibilizaciji tržista radne snage, u kojoj se  zaposleni, odnosno građani posmatraju kao obavezni segment u funkciji stvaranja fleksibilne radne snage koja isključivo  treba da obezbedi profit. Između ostalog, izmena jednog ovakvog zakona, zahteva i donošenje i drugih sistemskih zakona, zahteva nezavisne institucije, efikasnu inspekcijsku službu i kvalitetan Zakon o bezbednosti na radu, što je izostalo.

Međutim, ono šta posebno zabrinjava je da su se u međuvremenu Vlada Srbije i njeni ministri okrenuli novoj taktici, umesto socijalnog dijaloga, stvaranju klime neizvesnosti, metodama zastrašivanja sopstevog naroda pretnjama  masovnim otpuštanjima, kao i pričama o “nezasitim državnim službenicima koji traže 13 platu”.

Posledica ovakvih izjava kod građana stvara izostanak empatije sa drugima i zabrinjavajući  rast razdražujuće netolerancije i gneva prema onima koji rade, posebno  u javnom sektoru i koje danas obeležavaju kao jedine krivce za loše stanje u srpskoj ekonomiji.

S druge strane, niko više ne postavlja pitanje o tome zašto su zarade realnog sektora u Srbiji najmanje, na margini i periferiji Evropskih i zemalja u okruženju, zašto se minimalna cena rada godinama ne povećava i kako je moguće da srpski privrednici u uslovima krize kupuju nekretnine, jahte i automobile, dok istovremeno “kukaju i traže” da im država obezbedi kredite i bolje uslove za poslovanje?!

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top