Home » ОБАВЕШТЕЊА » Зашто Уставни суд две године ћути о Агенцијском запошљавању?
Зашто Уставни суд две године ћути о Агенцијском запошљавању?

Зашто Уставни суд две године ћути о Агенцијском запошљавању?

Београд, 13.11.2018. – Удружени синдикати Србије „Слога“ поводом данашњег почетка јавне расправе о Нацрту закона о агенцијском запошљавању позивају Уставни суд Србије да се изјасни о Иницијативи коју смо тачно пре две године поднели захтевајући оцену уставности и законитости прописа којим се у Србију на мала врата увео рад на лизинг и омогућила ескплоатација радника мимо закона и Устава.

Ћутање Уставног суда до данас само потврђује да је “Слога” била у праву када је оценила да запошљавање преко агенција представља најгрубљу експлоатацију радника мимо закона и Устава.

Међутим, оно шта је опасније по саму државу је то да ћутање Уставног суда указује да актуелна власт у Србији приватизује Устав за себе и потребе капитала, посебно у корист страних инвеститора, иако Устав као највиши правни акт веома јасно гарантује права човека као радника.

Подсећамо да је Устав категоричан када је у питању поштовање достојанства на раду, заштиту на раду, услове рада, правичну накнаду за рад, правну заштиту за случај престанка радног односа и друго.

У Крагујевцу је према најави за данас заказана прва јавна расправа о Нацрту закона о агенцијском запошљавању која ће трајати до 23. новембра и биће организована у још четири града, Новом Саду, Нишу, Новом Пазару и Београду.

Удружени синдикати Србије „Слога“ не учествују у “јавној расправи”, јер по нама таква врста презентације закона не представља јавну расправу кроз социјални дијалог и јавну дебату, већ фарсу и доношење још једног октроисаног закона који ће бити усвојен послушним дизањем руку посланика владајуће већине, без разумевања његове суштине и негативних последица по грађане Србије. .

Информативна служба

 

 

Lajkuj i Podeli...

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top