Home » КАМПАЊЕ » Закон о раду, реквијем за радничку класу
Закон о раду, реквијем за радничку класу

Закон о раду, реквијем за радничку класу

Београд, 18.07.2016. –  На данашњи дан, пре тачно две године, посланици Скупштине Србије са 190 гласова „ЗА“ усвојили су измене Закона о раду.

Лоши ефекти закона, после две године од његовог усвајања, итекако су видљиви.

Закон о раду за који су његови творци тврдили да ће поспешити раст привредних активности уз лакше отпуштање радника, озаконио је тржишну неолибералну економску политику и трасирао пут најсуровијем робовском тржишту радне снаге.

Уместо сигурности у виду сталног запослења, успостављена су нова правила у виду запошљавања радника уговором о раду на одређено, за минималну плату и надницу и без икаквих гаранција да ће радник бити и исплаћен.

Стање радништва у Србији најбоље је недавно описао наш познати социолог Срећко Михајловић из Центра за развој синдикализма, који је за телевизију Н1 рекао:

„Све више људи ради за било које паре и под било којим условима и било који посао. Због тога што су принуђени да би преживели. Реч је о голој борби за егзистенцији, о принуди која је карактеристична за неке претходне друштвене системе, а не за капитализам онакав какав су наши грађани сањали деведесете године“.

srecko

А раднички, кошмарни снови о капитализму као систему благостања, у јутру после националних подела деведесетих, донели су нам јаву коју је непознати аутор најбоље дефинисао графитом на једном зиду.

„Себи сте изградили дворове а нама националне торове!“

48

На крају, ваља подсетити на речи нашег потпредседника Слоге, Владимира Радосављевића, који је на дан људских права у Србији поручио:

“Ниједно право, цивилизацијско или људско, а нарочито радно, није пало с Марса. То су тековине нечије борбе да се до тога дође. Све док не будемо организовани и довољно свесни да се за наша основна права морамо борити вршећи јак притисак на оне који одлучују, нећемо урадити ништа“.

Зато, драги пријатељи по муци радничкој, збијмо редове, будимо јачи, сложнији и солидарнији.

Закон о раду који је наметнут радништву на бази “инквизиторских метода“ мора једног дана бити срушен. Рушићемо га зеједно!

 

Информативна служба

.

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top