Home » КАМПАЊЕ » ВЛАДА ДА ПОВЕЋА МИНИМАЛНУ ЦЕНУ РАДА НА 230 ДИНАРА
ВЛАДА ДА ПОВЕЋА МИНИМАЛНУ ЦЕНУ РАДА НА 230 ДИНАРА

ВЛАДА ДА ПОВЕЋА МИНИМАЛНУ ЦЕНУ РАДА НА 230 ДИНАРА

БЕОГРАД, 15. фебруар 2014. – Удружени синдикати Србије „Слога“ након јучерашње седнице Социјално-економског савета, после које је штурим саопштењем најављено ће техничка Влада у наредном периоду донети одлуку о минималној заради за период јануар –јун 2014. године, траже да се репер за вредност одреди према висини и потребама једне најминималније потрошачке корпе за домаћинство у Србији.

У том смислу, Влада би требало да утврди износ минималне зараде од најмање 230,оо динара (нето) по радном часу.

Предлог тзв. репрезентативних синдиката да се минимална цена рада са садашњих 115 повећа на 130 динара је испод сваког људског достојанства и у укупном збиру на месечном нивоу не покрива ни четвртину потрошачке корпе у Србији!

Ако је техничка Влада, одлучила да на своју руку, у време изборне кампање  подигне минималну цену рада, обавезна је да се строго придржава закона приликом утврђивања њене висине,  који налаже  да се нарочито узме у обзир параметар трошкова живота уз егзистенцијалне и социјалне потребе запосленог и његове породице.

У супротном, свако повећање испод 230,оо динара је манипулативног карактера јер оно најмање погађа јавни сектор и не задире у буџет како се јавности представља, већ штити послодавце у реалном сектору да радницима исплаћају најминималнију зараду.

Подсећамо да је ова Влада, сада техничка и у оставци предходно донела низ мера које су требале да допринесу уштедама и увођењу реда у јавним финансијама, од опорезивања плата изнад 60.000 динара, до повећања доње стопе ПДВ са 8 на 10 одсто.  Мере, које су тада помпезно најављиване као спас за опоравак српске економије, баш како смо и тада упозоравали произвеле су само талас поскупљења, а основна потрошачка корпа  је за већину грађана Србије и даље остала недостижна.

Овим се, заправо, само показало да Влада није довољно радила на економском плану, да је творевина Социјално – економског савета нефункционална и искључиво у служби приватног капитала, зато та институција мора хитно претрпети корените промене, јер осим добре месечне новчане апанаже  члановима Савета –  запосленима није донела ништа!

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

2 comments

  1. Lazar Krstić je rekao da nema mesta za povećanje minimalca. Ja ne mogu da shvatim da će minimalac i dalje biti 115 din. ali to je tužna realnost. Za sirotinju nema ništa.

  2. Sirotinjo i Bogu si teška

    Zaposleni u državnoj službi i javnim preduzećima ne primaju minimalac, već samo radnici kod naših tzv. gazda. Tako da se držanjem minimalca na 115 dinara ide na ruku samo gazdama. Inače, da li postoji makar jedan proizvod koji u zadnje dve godine nije poskupeo? Samo je cena rada već dve godine 115 dinara.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top