Home » ОБАВЕШТЕЊА » ВИРТУЕЛНИ СОЦИЈАЛНИ ДИЈАЛОГ
ВИРТУЕЛНИ СОЦИЈАЛНИ ДИЈАЛОГ

ВИРТУЕЛНИ СОЦИЈАЛНИ ДИЈАЛОГ

Јавно слушање Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва, заказано за данас, 24. децембра 2013. године, са почетком у 11,00 часова, на тему „Закон о раду и његова рефлексија на социјално-економски положај грађана Србије“, отказано је јучерашњим штурим обавештењем овог Одбора, у коме се разлог отказивања наводи да се нису стекли услови за презентацију и одржавање јавне расправе – неодазивањем једног од социјалних партнера.

Удружени синдикати Србије „Слога“ јавно питају Одбор: који је то тајанствени социјални партнер који опструише јавну расправу на тему Прелога измена Закона о раду, да ли су то предлагачи закона, синдикати, или представници Владе и ресорних министарства?

Након предходне, једностране одлуке Министарства рада, запошљавања и социјалне политике да се откажу јавне расправе о Нацрту измена закона о раду, а сада и заказаног јавног слушања, Удружени синдикати Србије „Слога“ дефинитивно закључују да је једина намера Владе Србије потпуно искључивање синдиката из даљег процеса дијалога и усвајање Закона о раду  по сваку цену и далеко од очију јавности.

Међутим, оно шта треба да забрине јавност, а посебно државу је то да је Влада социјални дијалог преселила на  поље имагинарне, виртуелне комуникације, па уместо јавног сучељавања, министри све чешће се јавности и синдикатима обраћају путем друштвених мрежа. Тако нам господин Саша Радуловић, министар привреде преко својег Фејзбук профила поручује да не разумемо суштину измена закона, да „нема бесплатног ручка и да пропадамо зато што најбољи хране и издржавају најгоре“.

Ми не желимо да учествујемо у виртуалном социјалном дијалогу, да разговарамо са министрима преко друштвених мрежа и да им коментарима објашњавамо да то није тако, зато што они које ми као синдикат заступамо, за разлику од Владе и њених  “аватара“ – живе у реалном свету, свету у коме су глад и беда стварност а не имагинација.

Удружени синдикати Србије „Слога“ ће данас у Ужицу, као један од чланова Српског синдикалног фронта одржати још једну  заједничку Конвенцију  која је искључиво кривицом Владе постала  отворена јавна расправа и чија ће последња сесија највероватније бити одржана на дан расправе у Скупштини Србије, тако што ће се радници окупити пред вратима парламента, рећи оно шта имају и које сада нико неће да чује.

Информативна служба

Удружених синдиката Србије „Слога“

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top