Home » СИНДИКАТ » Веселиновић: Власт продаје „Ласту“ себи блиском крупном капиталу
Веселиновић: Власт продаје „Ласту“ себи блиском крупном капиталу

Веселиновић: Власт продаје „Ласту“ себи блиском крупном капиталу

Извор: danas.rs, 08.04.2019.- Иако је консултантска кућа БДО Србија проценила капитал транспортног предузећа „Ласта“ на 16 до 23 милиона евра синдикалци тврде да је та процена нетачна и знатно умањена те да се апсолутно противе намери надлежних да приватизују фирму у којој раде.

Ових дана се у медијима могло прочитати да је БДО Србија, који је изабран за приватизационог саветника крајем јануара, доставио документацију Министарству привреде и Наџорном одбору „Ласте“ а да предвиђено да тендер за приватизацију тог предузећа буде расписан до јуна. „Ласта“ је иначе крајем августа 2015. године склопила уговор са финансијским повериоцима о измирењу дуга од 600 милиона динара, и та обавеза се редовно измирује. Управо је редовно враћање дугова и остваривање добити из пословања које „Ласта“ остварује у протеклом периоду разлог због кога по речима Жељка Веселиновића, председника Удружених синдиката Србије „Слога“, који имају своју подружницу у том предузећу, она не треба да буде приватизована. – Под бројем један треба нагласити да је сума на коју је процењена вредност „Ласте“ далеко мања од оне колико то предузеће заиста вреди. „Ласта“ поседује велику имовину кроз власништвом над земљиштем, односно аутобуским станицама у свим већим градовима и општинама Србије и има их око 150. Поред тога остварује се значајна наплата у кешу за куповину аутобуских карата. „Ласта“ такође има важне и уносне међународне линије, ка Немачкој рецимо, тако да и то додатно увећава њену вредност. Циљ овако ниске и нетачне процене је да се „Ласта прода буџашто – истиче наш саговорник. Он додаје да је разлог за приватизацију неолиберална економска политика власти која распродаје сва национална добра у Србији. – Сходно таквој накарадној оријентацији циљ власти је да „Ласту“ за мале паре прода страном капиталу или домаћем приватном капиталу који јој је близак. У том циљу се „Ласта“ систематски уништава, не купују се нови аутобуси, не набављају се резервни делови а плате возача су веома ниске како би се приморали да напусте фирму. Све се то ради како бу се предузеће обезвредило и што лакше продало. Приватизација би била потпуно погубна за предузеће и запослене. Прво што би урадио приватни послодавац би било отпуштање радника зарад стицања што већег профита, био би продат и део возног парка. Аутобуске станице би највероватније рентирао и тако долазио до уносне зараде. Приватни послодавац би се окористио а путници, радници и држава не би добили ништа приватизацијом – објашњава Веселиновић.

Према његовим речима „Слога“ се противи приватизацији „Ласте и супротставиће се том протесту свим легалним радикалним средствима синдикалне борбе. – Радници „Ласте“ су спремни да штрајкују како би сачували предузеће а „Слога“ ће им сходно да имамо подружницу у том предузећу дати пуну логистичку подршку а наши чланови ће узети учешће у протестима. Уверени смо да не постоји ниједан разлог да приватизација не буде спроведена односно да предузеће не остане у државном власништву. Бесмислено је продавати предузеће које добро ради, обезбеђује плате и запошљава људе. Ако и поред свега тога власт није спремна да задржи „Ласту“ у државном власништву нека је уступи на управљање радницима који би кроз радничко акционарство њом управљали на адекватан начин и остваривали профит. И таква опција је за нас потпуно прихватљива а једино чему се противимо и чему ћемо пружити одлучан синдикални отпор је приватизација која је директно уперена против интереса како запослених тако и предузећа – закључује наш саговорник.

 

 

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

One comment

  1. Pitajte zaposlene u SP Lasta koliko autobusa su angažovali za prevoz građana na miting i zašto su zbog toga trpele redovne linije?! Takođe pitajte ko vodi firmu, direktor ili kumovi.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top