Home » ОБАВЕШТЕЊА » Веселиновић: Прави тренутак је увек да се радник побуни. Он је требао да се деси јуче!

Веселиновић: Прави тренутак је увек да се радник побуни. Он је требао да се деси јуче!

Београд, 27.10.2017. године – О томе да ли су права радника умањена и промењена у смислу појефтињења радне снаге и у којој мери закон о раду заиста штити радника, тема је била емисије „Речено и прећутано“ ауторке Гордане Јелић која је емитована данас на Радио Београду 2.

Многи грађани се жале да су остали ускраћени за године неуплаћеног и неповезаног радног стажа због чега не могу да остваре пуно право на пензију. Жале се на рад на црно, на дискриминацију жена на послу, на незапосленост особа са инвалидитетом, лош третман послодаваца према породиљама, радно време, престанак радног односа, као и на услове рада.

Како радници могу да остваре заштиту пред судом, колико су ефикасни механизми правне заштите и да ли то препознају сами радници и налдлежне институције? О овоме су говорили председник Удружених синдиката Србије „Слога“ Жељко Веселиновић и социолошкиња Исидора Петровић.

Социолошкиња Исидора Петровић је рекла да људи нису упознати да је држава та која је дужна да им обезбеди да имају радно место и да буду третирани са достојанством.

– Питање радног права данас је питање власти према становништву, радницима и у том смислу је јасна тенденција урушавања, истакла је она

Председник Слоге Жељко Веселиновић је рекао да је радно право је широка дефиниција коју радници не схватају најбоље.

– Они га најчешће чланством у синдикатима сагледавају кроз право на могућност куповине зимнице, ципела, патика, летовања преко синдиката, добијања новчане помоћи и позајмица. Радног права се сете онда када је остану без посла и када не примају зараде, а то је онда већ касно. Та свест мора да се мења, истакао је Веселиновић.

О томе када је време да се радник побуни, Веселиновић је рекао да је тај тренутак увек, и да је он требао да се деси јуче…

Опширније послушајте у наставку….

 

Lajkuj i Podeli...

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top