Home » ОБАВЕШТЕЊА » Веселиновић: Деца ће нам мешати малтер за 10.000 месечно?

Веселиновић: Деца ће нам мешати малтер за 10.000 месечно?

image_pdf

Извор: Тањуг, Новости, 29.05.2017. – Председник Удружених синдиката Србије “Слога” Жељко Веселиновић забринут јер Нацрт Закона о дуалном образовању предвиђа 35 радних сати недељно за средњошколце и половину минималца.

Бојазан синдиката да би радни ангажаман ђака, а што предвиђа Нацрт Закона о дуалном образовању, могао бити простор за злоупотребу деце, док у Министарству сматрају да је реч о погрешном тумачењу.

У Нацрту се, наиме предлаже да ђаци имају 35 часова рада недељно, да за то буду плаћени половином минималца, а у Минстарство уверавају да такав модел образовања отвара ученицима врата највећих компанија за учење, а касније и запошљавање.

Председник Удружених синдиката Србије “Слога” Жељко Веселиновић указује да је пуно радно време за запослене 40 сати недељно, а да је средњошколцима намењено тек пет мање.

“Познавајући менталитет наших послодаваца поставља се питање да ли ће ученици грађевинске школе ићи код неког предузимача и мешати малтер за 10.000 динара месечно, што је класично израбљивање. Или у трговинским ланцима за исти новац радити на каси или пунити рафове”, пита се Веселиновић.

Он каже да је за такве послове, као и за склапање каблова, шивење ципела или папуча, потребно неколико сати или дана обуке, те да је идеја дуалног образовања у развијеним земљама да се деца школују за дефицитарна занимања, где обука траје неколико година.

“Да ли ће послодавци у Србији добити јефтину радну снагу, где ће деца склапати каблове за стотинак евра месечно? Добиће радника кога не морају да плате ни по минималној цени рада.

Опширније на: Синдикати: Да ли ће деца мешати малтер за 10.000 месечно?

 

 

Lajkuj i Podeli...

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top